Většina firem testování dvakrát týdně zvládne, testy mají v zásobě

Po většinu firem, které oslovila ČTK, nebude testování zaměstnanců dvakrát týdně znamenat výraznější problém, testy mají většinou v zásobě. Naopak některé kraje si stěžují, že bez nouzového stavu neumí za 14 dnů vybrat v soutěži dodavatele testů.

Vláda dnes schválila, že všichni zaměstnanci se budou od 17. ledna testovat dvakrát týdně antigenními testy. V případě pozitivity půjdou na pět dní do karantény. Tento režim by měl fungovat dva až tři týdny. Firmy se v případě vyššího počtu pozitivních zaměstnanců obávají omezování výroby.

Zajistit testování zaměstnanců ve frekvenci dvakrát týdně nebude obtížné například pro firmu Isolit Bravo z Jablonného nad Orlicí, která vyrábí plastové autodíly i domácí spotřebiče. Testy si podnik zaplatí sám, řekl ČTK majitel firmy Kvido Štěpánek. "Testů je dostatek, z Číny je dováží kde kdo. My jsme vyráběli výtěrové tyčinky, ale ty nikdo nechce. Problém je, že to obnáší nějakou administraci. A problém pak může nastat, když bude významné procento lidí pozitivních, to by znamenalo omezení výroby," řekl Štěpánek. Firma má 350 pracovníků, týdenní platba za testy bude odhadem 42.000 korun, i s administrativou náklady vystoupají možná na 60.000 korun. Štěpánek není zastáncem dotací a kompenzací, o proplacení zdravotními pojišťovnami žádat nebude, dodal.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes uvedl, že antigenní samotesty budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, konkrétně fondu rezerv. "Takto zní dohoda s pojišťovnami," řekl.

Mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková řekla, že na testování zaměstnanců je podnik připravený. Ve firmě je zavedený systém, vytvořila si databázi s přesnou evidencí. "Neměl by být problém začít znovu testovat všechny zaměstnance, jichž máme téměř 7000. Půjde však o logisticky velmi náročný proces, naši lidé pracují ve čtyřsměnném provozu, takže se střídají na denních, odpoledních a nočních směnách, tedy včetně volna v osmidenním cyklu," řekla Macková.

Ani pro společnost Altech, která v Uherském Hradišti vyrábí šikmé a svislé schodišťové plošiny, schodišťové sedačky, rampy nebo bazénové zvedáky pro zdravotně postižené, by podle ředitele Antonína Machaly nemělo testování zaměstnanců znamenat výraznější problém. Testů by podle něj měla mít firma dostatek. "Testování není až taková překážka, dá se to zvládnout," řekl Machala.

Mluvčí strojírensko-metalurgického podniku Unex v Uničově na Olomoucku Boris Keka podotkl, že rozhodnutí o testování padlo již na sklonku minulého roku. "Od té doby se na povinné testování připravujeme a zajišťujeme i dostatek testů. Předpokládáme proto, že by testování mělo proběhnout bez problémů tak, jak je vyžadováno," řekl dnes ČTK.

Dostatek testů má i strojírenská skupina Motor Jikov Group z jižních Čech. "Máme je nakoupené, zásobu asi na měsíc, protože testujeme pořád. Jsme příznivci testování, takže jestli se to bude dělat dvakrát týdně, budeme muset jen vymyslet, které dny, asi úterý a pátek. Nevadí nám to, je s tím jen víc administrativy. Zaměstnanci jsou už na testování zvyklí," řekl dnes ČTK předseda představenstva Miroslav Dvořák.

Společnost Malfini, největší obchodník s reklamním textilem v ČR, začala s testováním dvakrát týdně v logistickém centru v Ostravě už v prosinci. "V Ústí nad Labem s tím počítáme, testů máme dostatek, jsme na to připraveni. Vnímáme to jako pozitivní informaci," řekla ČTK mluvčí firmy Marie Logrová. Zkrácení karantény a izolace vnímá firma jako výhodu.

Vedení jihlavské strojírenské firmy Motorpal upřesní postup pro další testování zaměstnanců na covid-19 na schůzce ve čtvrtek ráno. "Čekali jsme na vyjádření vlády, až padne konečné rozhodnutí," řekla dnes ČTK personální ředitelka Pavla Janoušová. Firma podle ní bude zvažovat, jestli kvůli nově nařízenému testování všech pracovníků dvakrát v týdnu osloví externí firmu nebo jestli zvolí samotestování zaměstnanců. Společnost zaměstnává okolo 1000 lidí, kromě Jihlavy má závody v Jemnici a v Batelově.

Z krajských úřadů, které na dotaz ČTK reagovaly, nemá problém s testováním Jihomoravský, Pardubický a Královéhradecký kraj. Mluvčí krajského úřadu Jihomoravského kraje Alena Knotková uvedla, že všichni zaměstnanci budou v rámci co nejvyšší prevence před nákazou testováni dvakrát týdně již od pondělí 10. ledna. Pardubický krajský úřad má nakoupené testy, které nejsou po expiraci, nadále je může používat. "Ostatně my jsme testování doporučili v oblasti veřejné správy i v době, kdy to nebylo povinné," řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). Zásobovat antigenními testy organizace zřizovaných krajem hejtmanství nebude. "Nechceme riskovat, aby pak za dva, tři roky kontrolní orgány neřešily, jak jsme kdy měli postupovat. Do žádného rizika nemůžeme jít," řekl hejtman. V Královéhradeckém kraji se zaměstnanci dobrovolně testují už několik měsíců. "Takže to nebude problém," řekl dnes ČTK mluvčí hradeckého krajského úřadu Dan Lechmann.

Naopak komplikace očekává Zlínský kraj. "Byl jsem vždy pro testování a vítám ho, ale příprava na termín 17. ledna není jednoduchá. Kraje ani obce neumí za 14 dnů vysoutěžit dodavatele testů. Je to pro nás velká komplikace, bez nouzového stavu to neumíme," řekl dnes ČTK hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Podle něj o tom budou hejtmani jednat ve čtvrtek s ministrem zdravotnictví. Na nedostatek času pro koupi testů už v úterý upozorňoval liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po dnešním jednání vlády řekl, že Správa státních hmotných rezerv (SSHR) ještě dnes vypíše výběrové řízení na více než dva miliony testovacích sad na koronavirus pro potřeby státních institucí.

Výhrady proti povinnému testování všech zaměstnanců má i hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). “Podle mého názoru poměr nákladů a přínosu takového opatření není dobrý. A vzhledem k tomu, že má opatření platit od 17. ledna a tou dobou podle odhadů odborníků už budeme mít vysoké přírůstky kvůli variantě omikron, je možné že už bude testování v takovém rozsahu zbytečné," řekl ČTK Kulhánek. Je také podle něj možné, že, pokud budou tou dobou už přírůstky nově nakažených na úrovni 40.000 až 50.000 denně, opatření vůbec nezačne platit.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 52 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 56 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy