Většina obchodů bude na Štědrý den v provozu, na následující dva svátky zavře

Lidé si ve většině obchodů na Štědrý den dopoledne nakoupí. Na vánoční svátky zůstanou prodejny zavřené, znovu se otevřou 27. prosince. Fungovat pak budou do Silvestra, poslední den v roce musejí zákazníci počítat se zkrácenou provozní dobou. Zavíracím dnem bude tradičně Nový rok. Vyplývá to ze zjištění a ankety ČTK mezi obchodníky.

Fungování maloobchodu se kvůli pandemii koronaviru řídí protiepidemickým systémem (PES) a nařízeními vlády, která vyhlašuje na základě nouzového stavu. Ten zatím platí do 23. prosince. Kabinet bude v úterý Sněmovnu žádat o jeho prodloužení do 22. ledna.

Aktuálně platný čtvrtý stupeň pohotovosti systému PES zakazuje prodej v maloobchodech o státních svátcích. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že vláda, v případě že bude nouzový stav pokračovat, obchodníkům na Štědrý den umožní dopolední prodej.

Bez ohledu na další vývoj situace zůstanou 24. prosince zavřené prodejny Penny a Lidl. V provozu bude řetězec Kaufland, a to do 11:45, stejně jako obchody Albert. Tesco bude otevřené do 11:00, tento den ale už nebude zajišťovat rozvoz on-line nákupů. Hypermarkety Globus budou otevřené do 11:30. Billa bude fungovat do 12:00.

Prodejny budou v běžné otevírací době fungovat mezi svátky. Na Silvestra se lidé do potravinářských řetězců dostanou nejdéle do 18:00, kdy se zavřou obchody Kaufland nebo Albert. O hodinu dříve ukončí provoz například Tesco či Billa.

Prodejny nad 200 metrů čtverečních musejí být i za běžných okolností na vánoční svátky a Nový rok uzavřené, a to podle zákona o prodejní době v maloobchodě platného od konce roku 2016. Vztahuje se také na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 28. října. Podnikatelské svazy zákon o omezení prodeje opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 státních svátků.

Související

Více souvisejících

Vánoce Obchody Ekonomika billa lidl Tesco

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy