Vítkovice Steel mají v souvislosti se sankcemi zablokovaný majetek

Finanční analytický úřad (FAÚ) zablokoval majetek ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel v souvislosti se sankcemi proti Rusku kvůli válce na Ukrajině. České televizi to řekla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Podle vedení firmy Vítkovice Steel ke zmrazení jejího majetku nedošlo. Společnost vyrábí, má dostatek zakázek a vedení doufá, že situace se vysvětlí a nepostihne firmu.

"Společnost může dále fungovat, provozovat svou podnikatelskou činnost, vyplácet mzdy zaměstnancům a plnit své obchodní závazky vůči svým partnerům, ale nesmí být prodána, nebo její podíly převedeny na jiného vlastníka," sdělil ČTK mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss a doplnil, že FAÚ zmrazil stoprocentní podíl Vítkovice Steel předběžným opatřením. Celkový objem zmraženého majetku ruských subjektů a osob v ČR je podle Weisse nyní ve výši několika miliard korun.

"Vedení společnosti Vítkovice Steel je překvapeno sdělením, které média uvádějí. O tom, že by měla zmrazený majetek, nemá informace," řekla ČTK mluvčí Vítkovic Steel Jana Dronská. FAÚ podle ní pouze v minulých dnech společnost informoval, že obdržel podnět k prošetření společnosti a že v rámci předběžného opatření nemá poskytovat finanční plnění vlastníkům. "To už nejméně tři roky neděláme, neboť společnost netvoří čistý zisk, a proto se nás toto opatření nijak negativně nedotýká," uvedla firma.

Vedení podniku je podle mluvčí s FAÚ v kontaktu. "Podle nás k žádnému zmrazení majetku společnosti nedošlo, ani si nejsme vědomi, že by se připravovalo. Společnost vyrábí, má dostatek zakázek a doufá, že situace se vysvětlí a nepostihne firmu," uvedla Dronská.

Vítkovice Steel jsou tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli, 70 procent produkce vyvážejí. Podnik má téměř 900 zaměstnanců. Firmu vlastní nadnárodní investiční fondy ze zemí bývalého Sovětského svazu. Server Info.cz letos v březnu uvedl, že akcionářské ovládání Vítkovice Steel vede k ruské státní rozvojové bance VEB. Mluvčí společnosti Jana Dronská ale informaci o ruských vlastnících odmítla, za pěticí kyperských akcionářů stojí podle ní podnikatelé z postsovětských republik, nikoliv z Ruska. "Nadále potvrzujme, že společnost nemá ruské vlastníky, společnost vlastní nadnárodní investiční fondy," zopakovala dnes.

Zmrazování ruského majetku je součástí sankcí vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Se zmrazeným majetkem jeho majitelé nemohou nakládat. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na konci dubna uvedl, že ČR zmrazila ruský majetek v zemi téměř za miliardu korun. Bude-li tento majetek označen jako možná podpora válečných zločinů Ruska, je podle ministra do budoucna ve hře i jeho konfiskace.

Související

Průmysl

Vítkovice Steel stabilizovány? Firmě loni výrazně vzrostl provozní zisk

Ostrava - Společnosti Vítkovice Steel, která vyrábí ocelové plechy či štětovnice, vzrostl v loňském roce provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů (ukazatel EBITDA) meziročně o 47 milionů na 421 milionů korun. Nárůst představuje 12,6 procenta. Novinářům to dnes řekl generální ředitel a předseda představenstva Dmitrij Ščuka. Firma v roce 2017 vytvořila čistý zisk 191 milionů korun, o rok dřív byla ve ztrátě.

Více souvisejících

Vítkovice Steel Vítkovické železárny

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 32 minutami

před 53 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy