ROZHOVOR | Vláda neumí pracovat s daty, třetině restaurací a hotelů hrozí krach, říká pro EZ Prouza

ROZHOVOR – Dává najevo svoji znechucenost i podrážděnost. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza se zlobí na vládu, která nedodržela svůj slib ohledně stoprocentní kompenzace pro provozy, jež od pátku budou kvůli pandemii opět uzavřené. „Kabinet si vůbec neuvědomuje, v jaké situaci se lidé ocitli. Nechápu, proč podnikatelé a živnostníci nemohou dostávat kompenzaci podle obratu. Vláda zřejmě neumí pracovat s daty,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Prouza.

Situace je kritická, zvláště, když deklarovaná podpora je nižší. Šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzu zaráží, že Covid gastro kompenzuje jen 10 až 15 procent obratu restaurací a hospod. Upozorňuje, že  pokud ještě připočteme Antivirus a COVID nájemné, pak se průměrný podnik dostane na výši 30 až 40 procent obratu. Oproti Německu se nejedná ani o poloviční podporu. „Minimálně třetina restaurací a hotelů je velmi existenčně ohrožená a nemusí následovné restrikce přežít. Další budoucnost je tedy pro ně dost nejistá,“ varuje.

Viceprezidenta Hospodářské komory ČR zneklidňuje, že dodavatelé nemají nárok na žádnou podporu. „Je to smutné. My jsme je neopomněli a jejich situaci jsme na jednání s ministrem Havlíčkem zdůrazňovali. Na nědělním jednáním nám přitom sliboval, že dodavatelé budou do kompenzací zahrnuti, ale v konečném výsledku tomu tak bohužel není,“ posteskne si bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády České republiky v letech 2014 až 2017.

KABINET OPAKOVANĚ ZAMÍTÁ PODPORU Z OBRATU

Vláda v pondělí ústy premiéra Andreje Babiše uzavřeným oborům jako jsou restaurace a hotely slibovala stoprocentní kompenzace. Realita je však jiná, než na čem jste s v neděli domlouvali s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO). Nový program COVID gastro je výrazně nižší. Navíc dodavatelé se podle nynějších opatření žádné pomoci nedočkají. Co s tím jako Svaz obchodu a cestovní ruchu můžete udělat?

Na Hospodářské komoře jsme se domluvili, že znovu budeme žádat o celoplošné kompenzace, a to podle obratu či daňového základu. Primární ale je, že podpora musí být vyšší než je nyní. Současná výše u nového programu COVID gastro totiž kompenzuje 10 až 15 procent obratu restaurací a hospod. Pokud ještě připočteme Antivirus a COVID nájemné, pak se průměrný podnik dostane na výši 30 až 40 procent obratu. Oproti Německu se nejedná ani o poloviční podporu.

V tíživé situaci jsou dodavatelé, kteří se žádné kompenzace zatím nedočkají. Zapomnělo se na ně?

Ano, souhlasím, že je to velice smutné. My jsme je neopomněli a jejich situaci jsme na jednání s ministrem Havlíčkem zdůrazňovali. Na nedělním jednání nám přitom sliboval, že dodavatelé budou do kompenzací zahrnuti, ale v konečném výsledku tomu tak bohužel není.

Jak to vypadá s fitness i wellness centry a bazény, které sotva areály napustily vodou, je opět mají vypouštět, když budou mít uzavřený provoz? Náklady na napuštění se přitom pohybují kolem dvou set tisíc...

Zmíněné sektory podle současných opatření nemají nárok vůbec na nic kromě programu Antivirus (jedná se o příspěvky na mzdy pro firmy, na něž dopadla nařízená omezení a koronavirová krize– pozn. red.). Proto i zde usilujeme, aby i pro tyto sektory vedla celoplošná pomoc přes obraty z minulosti. Byl bych rád, aby vláda skončila s podivnou hrou, že někomu pomůže a jinému odvětví nikoli. Všechny zasažené obory musejí dostat stejnou pomoc. Postoj kabinetu považuji tedy za dost nešťastný.

Pokud k živnostníkům a podnikatelům kompenzace dorazí, můžete říci, kdy mohou s finanční pomocí počítat?

Svým odhadem nikoho nepotěším. Počítám tak se dvěma až třemi měsíci, spíše se třemi. A to do své predikce ohledně lhůty vyplácení zahrnuji jak nové programy, tak  i stávající prodloužené programy COVID nájemné a Antivirus.

Mají do té doby z čeho žít? Řada z nich říká, že své úspory utratila během jarní vlny.

Souhlasím s vámi, že se ocitají v neřešitelné situaci. Vládě totiž vůbec nedochází, v jaké situaci se podnikatelé a živnostníci ocitli. Realitu zřejmě nevnímají. Proto neustále budu na kabinet tlačit, aby celoplošná podpora vycházela z obratu dosaženého v minulosti. Kabinet ale pokaždé náš záměr zavrhl.

Jak je možné, že v Rakousku či Německu podle finančních přehledů dostanou podnikatelé až 80 procent z obratu a u nás to nejde? Čím si to vysvětlujete?

Odpověď je snadná. Vláda České republiky prostě takové věci dělat nechce anebo je neschopná pracovat s daty. Přitom ministerstvo financí musí mít v databázi přehled o obratech jednotlivých provozoven a zařízení. Zároveň disponuje i čísly účtů jednotlivých podnikatelů i živnostníků, a tak by peníze mohla postiženým vyplácet okamžitě jako je tomu v Německu a Rakousku. Kabinet si zřejmě libuje v množství pořádaných konferencí, na nichž téměř každý den oznamuje nějaký nový program. Informace k okamžitému vyplácení prostě má.

Provozní pivovaru Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček tvrdí, že ani po pátku, kdy vstoupí v platnost nařízení uzavřít interiéry restaurací a hospod, nepřestane hosty obsluhovat, dokud nedostane kompenzace? Je to podle vás rozumný krok?

Osobně se domnívám, že je dobře na současnou situaci poukazovat. Ale nejsem si jistý, zda mít navzdory zákazu otevřeno, je nejlepší způsob protestu. To si pan Janeček musí vyhodnotit sám. Určitě je ale dobře nemlčet. Netuším, jestli opravdu chce obsluhovat zákazníky anebo nechá v provozovně rozsvíceno. Rozumím jeho oprávněné naštvanosti i zoufalství. A podráždění lidé se často uchylují k bojkotům.

Dokážete predikovat, jak dlouhou mohou být restaurace a hotely uzavřené?

Tipuji až do jara. Obávám se totiž, že nouzový stav tady budeme mít do konce února či března, než se situace ohledně koronaviru vylepší.

Mají vůbec hotely nějakou šanci, aby přežily zimu? Zvláště horským zařízením o Vánocích začíná sezona, která zahrnuje i cyklus jarních prázdnin.

Současná opatření mohou přečkat jen velmi složitě, když se před nimi rýsuje, že by podnikatelé hotely otevřeli až na jaře. A to je velký výpadek, který řada z nich už nemusí vůbec zvládnout.

Hrozí podle vás gastronomickému i hotelovému sektoru zánik či pořádné zeštíhlení?

Bohužel ano a vidíme to už i na ulicích v realitě. Patnáct až dvacet procent restaurací je zavřených a výdejní okénka v době restrikcí je nespasí. U hotelů je statistika stejná, jejich majitelé totiž počítali, že je vláda zavře až po novém roce a do té doby něco vydělají.

Kolik restaurací a hotelů podle vašeho odhadu nepřežije nadcházející uzavření?

Minimálně třetina restaurací a hotelů je velmi existenčně ohrožená a nemusí následovné restrikce přežít. Další budoucnost je tedy pro ně dost nejistá a hrozí jim krach.

Co říkáte na výrok poslance hnutí ANO, bývalého viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR i majitele společnosti Brano Pavla Juříčka, že restaurací a kulturních organizací je moc, zatímco fabrikám chybí lidé? 

Rád bych mu vzkázal, ať si sám na vlastní kůži zkusí alespoň na týden nastoupit do své vlastní fabriky, a to za finančních podmínek, jaké nabízí. Potom dokonale uvidí, jak jeho návrh vypadá v realitě a co by pro obyčejné lidi znamenal. 

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Tomáš Prouza

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí opět udeří. Místy může napadnout až 10 centimetrů sněhu

Meteorologové v úterý opět avizovali, že do Česka dnes dorazí další sněžení díky tlakové níži postupující ze severního Středomoří k severovýchodu. Na východě republiky může spadnout až 10 centimetrů sněhu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy