Vláda projedná nový stavební zákon, je k němu řada výhrad

Vláda v pondělí projedná nový stavební zákon, od kterého si slibuje výrazné zjednodušení a zrychlení stavebního řízení, jež nyní brzdí výstavbu bytů. Oslovené subjekty, kterých se zákon dotýká, se v hodnocení nové normy rozcházejí.

Některé jsou přes drobné výhrady spokojeny. Jiným se naopak nelíbí například redukce stavebních úřadů či přílišný rozsah zákona, poukazují i na podle nich nedostatečnou památkovou ochranu. Některé svazy se k zákonu odmítly vyjádřit - buď jeho přípravu považují za zpolitizovanou, nebo uvedly, že o něm nemají dostatek informací.

"Často v poslední době slyším námitky, jak chceme urychlit povolování staveb, když má finální verze nového stavebního zákona o 152 paragrafů více než návrh, který šel před koncem roku do připomínkového řízení. Počet paragrafů ovšem není to, co je určující pro délku povolování staveb," sdělila ČTK ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). K původní verzi zákona podle ní ministerstvo obdrželo více než pět tisíc připomínek, řada z nich směřovala právě na přehlednost zákona.

"Některé jeho paragrafy byly uměle sloučené a měly třeba 15 až 21 odstavců. To jsme museli odstranit. Podle legislativních pravidel vlády má mít jeden paragraf maximálně šest odstavců. Stejně byl koncipován občanský zákoník, který je přehledným a jasným textem s krátkými paragrafy," doplnila ministryně.

Její úřad, který za přípravu zákona odpovídá, slibuje u větších projektů zkrácení průměrné délky povolování z 5,4 roku na jeden rok. Hlavními principy jsou podle Dostálové jedno řízení před jedním stavebním úřadem, integrace dotčených orgánů do stavebních úřadů, pevně dané lhůty, opatření proti nečinnosti nebo apelační princip, kdy nadřízený úřad už nebude vracet věc zpět k novému projednání.

"Přestože je v nové předloze také řada pozitivních návrhů, například zásadní omezení nešvaru dodatečného povolení černých staveb, obce zásadně nesouhlasí se zrušením více než 400 ze současných 700 stavebních úřadů. S touto redukcí nemůžeme souhlasit, protože jednoznačně dojde ke snížení dostupnosti této agendy pro občany," uvedl předseda Sdružení místních samospráv ČR Stanislav Polčák.

Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) doplnil, že trvá na zásadním nesouhlasu s integrací památkové péče v ochranných pásmech kulturních památek do stavebních úřadů. "Tato úprava bude ohrožovat a omezovat ochranu památek zapsaných na seznam světového kulturního dědictví UNESCO," uvedl mluvčí komitétu Jan Štoll.

Předseda České komory architektů Jan Kasl označil nový zákon pouze za velkou novelu, podle něj je to zmařená šance. "Vadí nám hybrid obecních a státních krajských stavebních úřadu, které spolu budou složitě komunikovat. Zůstanou navíc pod tlakem samospráv jako zaměstnanci obce," podotkl Kasl.

Za dílčí novelu označila nový zákon také Asociace developerů. Jak uvedl generální sekretář asociace Zdeněk Soudný, zásadní výtkou je ustoupení od odděleného modelu státní správy a samosprávy. "Bez této změny nelze dosáhnout efektivního naplnění slibu jeden úřad, jedno řízení, jedno razítko a povolení do jednoho roku," sdělil Soudný.

Naopak jednotliví developeři, kteří na dotaz ČTK odpověděli, jsou se zákonem spokojeni. "Měl by výrazně urychlit proces povolování nových staveb. Nová legislativa obsahuje několik pozitivních principů, které pomohou českému stavebnictví," uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. "Ačkoli máme vůči návrhu nového stavebního zákona v Central Group řadu výhrad, proti současnému stavu jde o jednoznačný posun vpřed," doplnila výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřího Nouzy je současný stav neudržitelný a změna je nutná. "Bohužel se během připomínkového řízení zdvojnásobil počet paragrafů, což není zcela v souladu s jedním z cílů, kterým bylo zjednodušení. Pokud by však platily ostatní principy zákona, počet paragrafů by nebyl problém," dodal Nouza.

MMR plánuje, že zákon bude platit od jara příštího roku. Účinnost by měla nabíhat postupně do poloviny roku 2023.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Klára Dostálová zákony Sdružení místních samospráv UNESCO Asociace developerů Stanislav Polčák Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

"Je pro nás důležitým symbolem." Ukrajina udělila nejvyšší státní vyznamenání Alainu Delonovi

Ukrajina se rozhodla udělit nejvyšší státní vyznamenání za zásluhy francouzskému herci Alainu Delonovi. Oznámil to dnes ukrajinský velvyslanec v Paříži Vadym Omelčenko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy