Vláda řadu podnětů vyslyšela, jiné opomněla, uvedl svaz průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) vítá cíl vlády v programovém prohlášení povznést Českou republiku mezi nejvyspělejší země světa. Přestože kabinet Petra Fialy (ODS) mnoho podnětů svazu vyslyšel a do prohlášení zahrnul, jiné opomněl. Prohlášení má i problematické části, například ohrožení modernizačního fondu určeného k transformaci energetiky a průmyslu.

ČTK to dnes řekl prezident SP Jaroslav Hanák. Vláda své programové prohlášení ve čtvrtek schválila a dne zveřejnila.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) ocenila deklarovaný zájem kabinetu o zlepšování podnikatelského prostředí a podporu malých a středních firem. Programové prohlášení, ale vnímá hlavně jako politický dokument, uvedl předseda představenstva AMSP Josef Jaroš.

Ambici dostat Českou republiku mezi nejvyspělejší země světa SP podle Hanáka dlouhodobě prosazuje a doporučil ji i nové vládě při jednání k programovému prohlášení. "Věříme, že průmysl v ČR a česká společnost ji při správném vedení může naplnit," uvedl Hanák. Cestou k tomuto závazku je podle něj kromě jiného digitální transformace firem i celé společnosti. Bez vlastních značek, produktů s vyšší přidanou hodnotou a na ně navázaných služeb se ale ČR mezi dvacítku nejvyspělejších zemí světa nedostane, dodal.

Vláda podle Hanáka mnoho podnětů přednesených SP vyslyšela, například vyhodnocování dopadů na průmysl a podporu jeho modernizace, podporu projektů s vysokou přidanou hodnotou, exportu nebo otevření a vyšší flexibilitu trhu práce.

"Bohužel zásadní legislativní návrhy, které budou určovat budoucnost digitální ekonomiky a způsob, jak k nim bude vláda přistupovat, v prohlášení i přes naše opakované apely nejsou. Stejně tak nejsou dostatečně promítnuta konkrétní opatření v oblasti digitální transformace a využití evropských zdrojů," řekl Hanák. Vláda také podle něj opomněla řešení financování vodního hospodářství. SP podle Hanáka také čekal větší docenění významu a podporu aplikovaného průmyslového výzkumu.

Hanák věří, že SP si s vládou nastavil konstruktivní dialog, který prohloubí na lednovém jednání tripartity. "Jedna věc je totiž programové prohlášení, a zcela jiná je realita. Za Svaz průmyslu mohu říci, že jsme plně připraveni spolupracovat se všemi ministerstvy, a také využít nadcházející české předsednictví v Radě EU, abychom Česko dostali zpět mezi lídry Evropy," dodal.

Programové prohlášení podle Jaroše obsahuje mnoho obecných tezí a proklamací, i proto ho chápe především coby politický spis. AMSP je podle Jaroše připravena být vládě partnerem v diskusi i konkrétních návrzích, bude sledovat kroky ministrů směřující k naplnění popsaných slibů a hájit zájmy svých členů.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR svaz průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák (Svaz průmyslu)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy