Vodafone dnes večer jako první vypne mobilní síť 3G

Vodafone dnes večer vypne jako první z tuzemských operátorů svou mobilní síť 3G. Více než 99 procent ze čtyř milionů jeho zákazníků se změna nedotkne, protože využívají novější přístroje a SIM karty, které už fungují na rychlejší síti LTE. Uvolněné frekvence chce využít pro posílení LTE a výstavbu nejmodernější sítě 5G. 5G, která je desetkrát rychlejší než LTE, má k dispozici třetina populace.

Většina zákazníků si změny technologie ani nevšimne. Jejich telefon při volání a přijímání i odesílání SMS automaticky přepne do sítě GSM. Pokud budou chtít využívat rychlá mobilní data, stačí mít SIM kartu a mobilní telefon, které podporují 4G síť (LTE).

Konkurenční O2 plánuje vypínání sítě 3G ve třech krocích od 31. května, T-Mobile ještě o termínu nerozhodl.Vedle frekvencí z 3G sítí mají operátoři pro nové sítě 5G frekvence z loňské aukce kmitočtů v pásmech 700 a 3400 až 3600 MHz. Zaplatili za ně 5,6 miliardy Kč.

Mobilní sítě 3G označované také jako UMTS před 17 lety poprvé přinesly mobilní internet s více než megabitovou rychlostí. Nahrazování zastaralé 3G technologie je letos a příští rok plánováno i v dalších zemích po celém světě, v Evropě například v Německu, Itálii či Nizozemsku.

Související

Více souvisejících

vodafone

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy