Vrchní soud odmítl přesun úpadku Mladé fronty před pražský soud

Vrchní soud v Praze odmítl návrh Krajského soudu v Českých Budějovicích, aby insolvenční řízení s vydavatelstvím Mladá fronta převzal Městský soud v Praze. Důvody pro přechod insolvenčního řízení do Prahy považuje Vrchní soud za nedostatečné.

S přesunem řízení nesouhlasila ani společnost Mladá fronta, ani insolvenční správkyně. Řízení bude pokračovat v Českých Budějovicích, plyne z údajů v insolvenčním rejstříku.

"Nadřízený soud má za to, že důvody uváděné krajským soudem v Českých Budějovicích jsou ... nedostatečné, jelikož insolvenční soud již provedl v insolvenčním řízení řadu úkonů; mimo jiné vydal rozhodnutí o úpadku," uvedl v odůvodnění předseda senátu Vrchního soudu Jaroslav Zelenka. 

Vrchní soud zrušil v září prohlášení konkurzu na Mladou frontu kvůli možné podjatosti soudce krajského soudu Zdeňka Strnada vůči Mladé frontě, případně dalším účastníkům řízení. Strnad byl z rozhodování vyloučen, spis má nově přidělen soudce Miloš Vondráček.

Vydavatelství i většina věřitelů má sídlo v Praze. "U Krajského soudu v Českých Budějovicích byla věc projednávána z důvodu koncernového propojení dlužníka se společností Heavy Machinery Services (HMS), jejíž insolvenční řízení je u tohoto soudu vedeno, avšak rozhodnutím Vrchního soudu v Praze byl vyřizující soudce (Strnad), jenž současně projednává věc HMS, z rozhodování ve věci vyloučen. Důvod vedení věci u zdejšího soudu tedy odpadl," uvedl začátkem října v návrhu Vondráček.

Vrchní soud v Praze uvedl, že zkoumání místní příslušnosti insolvence je časově omezeno a soustředí se na začátek řízení. Nejpozději jej lze řešit, než soud začne jednat. "Případně před vydáním rozhodnutí, jímž je i rozhodnutí o úpadku dlužníka. Za současného pokročilého stavu insolvenčního řízení je tak zřejmé, že pouhé vyloučení zákonného soudce Zdeňka Strnada z projednání, k němuž došlo až poté, co soud rozhodl o úpadku, nemůže být relevantním důvodem pro delegaci," uvedl Zelenka. Přesouvat řízení mezi soudy by podle něj mělo být výjimečné.

Insolvenční správkyně Petra Hýsková zatím odůvodnění nečetla detailně. "Ale z logiky věci považuji to vyjádření za správné, protože v tom řízení je třeba urychleně pokročit vpřed, pokud se chceme ještě pokusit zachránit Mladou frontu," řekla dnes ČTK Hýsková.

V insolvenčním řízení se s pohledávkami přihlásilo přes 400 věřitelů, kteří žádají přibližně 400 milionů korun. V září podalo vydavatelství Mladá fronta k soudu v Českých Budějovicích návrh na prohlášení konkurzu a navrhlo, aby soud prohlásil konkurz na její majetek co nejdříve.

Do vydavatelství patří mimo jiné týdeník Euro a portál Euro.cz. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 250 nových titulů. Mladá fronta vydává i auto-moto a hobby magazíny, zdravotnické časopisy nebo periodika pro děti. Majitelem je podnikatel František Savov, který žije v Londýně a v ČR je obviněn v kauze daňových podvodů.

Související

Mladá fronta

Soud poslal vydavatelství Mladá fronta opět do konkurzu

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil opět konkurz na vydavatelství Mladá fronta. Podle soudu nelze firmu reorganizovat, když nemá provoz ani zaměstnance. Soud zároveň zastavil řízení o návrhu jednoho z věřitelů, společnosti Jaromír Soukup Consulting na povolení reorganizace.
Soud, ilustrační fotografie

On-line divize Mladé fronty se zřejmě prodá až začátkem roku 2021

Insolvenční správkyně vydavatelství Mladá fronta, které je v konkurzu, zatím nemůže prodat jeho on-line divizi. Dnes skončila lhůta pro předložení nabídek na koupi, správkyně chtěla co nejdřív divizi prodat, ale jeden ze zajištěných věřitelů, firma CPI Property Group, nedala souhlas. Divize se zřejmě prodá až začátkem roku 2021. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku a informací, které na dotaz ČTK poskytli generální ředitel Mladé fronty Karel Novotný a mluvčí CPI Jakub Velen.

Více souvisejících

Mladá fronta (vydavatelství) insolvence české budějovice Vrchní soud v Praze soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy