Výdaje fondu investic klesnou na 3,44 miliardy korun, víc půjde do fondu dopravy

Výdaje Státního fondu podpory investic (SFPI) příští rok klesnou na 3,44 miliardy korun. Příjmy fondu naopak vzrostou na 2,04 miliardy korun. Návrh jeho rozpočtu dnes schválila Sněmovna. SFPI byl letos přejmenován ze Státního fondu rozvoje bydlení, rozšířil svoji působnost.

Letos měl mít fond původně výdaje 3,02 miliardy korun. V polovině roku se zvýšily o 1,1 miliardy korun ze zůstatku z loňska.

Největší část z výdajů má jít v příštím roce na úvěry fyzickým a právnickým osobám, celkem 1,61 miliardy korun. Následují dotace obcím s částkou 930 milionů korun. Jde o programy Výstavba pro obce, Regenerace veřejných prostranství a Podpora revitalizace území. Na výplatu úrokových dotací na rekonstrukce a modernizace bytových domů z let 2001 až 2010 bude mít fond 591 milionů korun.

Hlavní část příjmů tvoří dotace ze státního rozpočtu. Spolu s evropskými dotacemi je to 1,25 miliardy korun. Následují splátky z poskytnutých úvěrů, celkem 700 milionů korun.

V roce 2022 mají výdaje fondu klesnout podle střednědobého výhledu na 2,65 miliardy korun a příjmy na 1,25 miliardy korun. V roce 2023 mají zůstat příjmy i výdaje proti předchozímu roku beze změny.

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) shromažďoval peníze určené na podporu bydlení. Hospodařil s vlastními penězi a rozděloval i příspěvky z příslušných fondů Evropské unie. Jeho cílem bylo podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů.

Letos se fond se původní fond bydlení přejmenoval na Státní fond podpory investic. Rozšířil svou působnost například o udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů a o cestovní ruch. Přejmenování fondu a výdaje s tím spojené vyšly podle ministerstva asi na 880.000 korun. Náklady zahrnovaly například výměnu formulářů, razítek, platebních příkazů nebo úpravu webových stránek.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) bude příští rok hospodařit se 127,5 miliardy korun. Návrh jeho rozpočtu dnes schválila Sněmovna. Letos měl fond v rozpočtu původně 87 miliard korun, po posílení stoupl na 124 miliard. Fond hradí dopravní stavby. Největší část peněz bude směřovat příští rok na dálniční a silniční projekty.

Na běžné výdaje bude mít fond v rozpočtu 44,5 miliardy Kč. Na investice by mělo směřovat 83 miliard korun. Pokud by bylo potřeba více peněz, povedou se jednání o zvýšení rozpočtu SFDI, stojí v předkládací zprávě.

Ředitelství silnic a dálnic by podle návrhu ministerstva dopravy mělo hospodařit s přibližně 61 miliardami korun. Rozpočet Správy železnic by měl činit zhruba 53,1 miliardy korun. Další zdroje jsou určeny například pro vodní cesty, přibližně 1,5 miliardy korun, a další infrastrukturu.

Z národních zdrojů bude mít fond nejvyšší příjem z dotace ze státního rozpočtu 56,7 miliardy korun. Například z mýtného by měl získat 12,5 miliardy, z dálničních známek 5,8 miliardy a ze silniční daně 5,5 miliardy.

SFDI funguje od roku 2001. Loni fond investoval 95,6 miliardy korun, což bylo dosud nejvíce. Ve střednědobém výhledu by měl fond v roce 2022 hospodařit podle vládního materiálu se 144 miliardami korun a o rok později se 116,1 miliardy korun.

Související

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Na obnovu bydlení po tornádu chtějí lidé téměř 340 milionů korun

Státní fond podpory investic (SFPI) podle ministryně Kláry Dostálové (za ANO) v programu Živel eviduje 242 smluv za 339,6 milionu korun na obnovu bydlení poškozeného tornádem. Mobilní týmy úředníků s lidmi smlouvy tento týden podepisují v zasažených obcích. Dostálová to dnes uvedla na twitteru.
Bydlení, ilustrační fotografie

Stát zvýšil věk pro půjčku na bydlení na 40 let, stoupnou i limity

Státní fond podpory investic (SFPI) zvýšil věk pro poskytnutí půjčky na bydlení pro mladé lidi ze 36 na 40 let. Navýšil také maximální částky poskytnutých úvěrů, u pořízení bytu například z 1,2 milionu korun na dva miliony. Nově je možné financovat také družstevní podíl. Program Vlastní bydlení navazuje na Program pro mladé. Žádosti lze podávat ode dneška na pracovištích SFPI v Praze a v Olomouci. ČTK to dnes sdělila mluvčí fondu Karolína Smetanová.

Více souvisejících

Státní fond podpory investic (SFPI) státní rozpočet investice Ekonomika doprava SFDI (Státní fond dopravní infrastruktury)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 32 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

Kataru došla s Izraelem a Hamásem trpělivost. Zvažuje, jestli chce dál jednat

Katar přehodnocuje svou roli zprostředkovatele na mírových jednáních mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás. Dnes to uvedl katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy