Výhled růstu české ekonomiky na letošní i příští rok se výrazně zlepšil

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce zvýší o 3,3 procenta a příští rok tempo jeho růstu zrychlí na 4,9 procenta. Ve svém novém výhledu to dnes předpověděla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Výrazně tak zlepšila svou prosincovou prognózu, podle které čekala na letošek růst HDP o 1,5 procenta a na příští rok o 3,3 procenta.

Organizace v dnešní zprávě upozornila, že Česká republika zažila jedno z nejrychlejších temp šíření koronaviru v rámci členských zemí OECD, a poukázala na relativně pomalý postup očkování proti covidu-19. "Hospodářské oživení ale ve druhé polovině roku 2021 nabere na síle, jakmile bude populace rozsáhleji očkována," dodala.

OECD rovněž poukázala na vzestup inflace v důsledku růstu cen potravin a pohonných hmot. Předpověděla, že inflace se ve druhé polovině letošního roku a v příštím roce bude pohybovat mezi dvěma a třemi procenty. Organizace předpokládá, že Česká národní banka (ČNB) v letošním roce zahájí postupné zvyšování úrokových sazeb.

Bankovní rada ČNB začátkem května ponechala základní úrokovou sazbu na 0,25 procenta. ČNB tehdy předpověděla, že HDP se letos zvýší o 1,2 procenta a příští rok o 4,3 procenta. Ministerstvo financí v dubnové prognóze odhadlo růst ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a v příštím roce na 3,7 procenta.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy