Výměna v čele firmy Metrostav. Dlouholetý ředitel Pilát končí, nahradil ho Heran

Generálním ředitelem Metrostavu, největší stavební společnosti v Česku, se stal Jaroslav Heran (55), který dosud vedl jednu z divizí společnosti. Ve funkci vystřídal dlouholetého šéfa Metrostavu Pavla Piláta (61), který byl na konci ledna nepravomocně odsouzen v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Odchází na vlastní žádost, zda jeho odchod souvisí s nepravomocným rozsudkem, firma nekomentovala.

"Generální ředitel Pilát odchází na vlastní žádost, kterou schválilo představenstvo společnosti Metrostav," sdělil serveru E15 mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Nový generální ředitel Heran pracuje v Metrostavu od absolvování oboru vodní stavby na stavební fakultě ČVUT již třicet let. Začínal v Praze jako asistent stavbyvedoucího a postupně prošel různými manažerskými funkcemi. V roce 2000 byl jmenován výrobním náměstkem první divize společnosti, jejíž řízení převzal před osmi lety, píše server.

Pilát odchází pět měsíců poté, co mu pražský krajský soud v druhé části korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha uložil tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky, třímilionový peněžitý trest a čtyřletý zákaz činnosti. Proti verdiktu se odvolal.

Krajský soud v souvislosti s Rathovou kauzou nepravomocně potrestal i celou společnost Metrostav, které zakázal účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Největší stavební firma v Česku má zároveň zaplatit deset milionů korun. Také Metrostav proti rozsudku podal odvolání.

Metrostavu loni stoupl čistý zisk meziročně o 117 procent na 1,62 miliardy korun. Tržby skupiny vzrostly o 19,3 procenta na 41,8 miliardy korun. Skupinu Metrostav tvoří 50 firem.

Související

Miloš Zeman

Zeman omilostnil firmu potrestanou v kauze Lánské obory

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Zeman dřív omilostnil také Baláka.
David Rath

Rath podal dovolání v druhé větvi korupční kauzy

Aktéři druhé větve korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha postupně podávají dovolání, na jejichž základě verdikt později přezkoumá Nejvyšší soud. Dovolání podal Rath i manželé Kottovi nebo firma Metrostav, ale také nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Informaci z justičních databází ČTK potvrdil Jiří Wažik, mluvčí Krajského soudu v Praze.

Více souvisejících

Metrostav Pavel Pilát (Metrostav) Jaroslav Heran (Metrostav) Ekonomika Praha Kauza: Rath

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy