Začal příjem žádostí o úvěry v prvním kole COVID II, vyčleněno je 1,5 miliardy korun

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) od 08:00 přijímá žádosti o bezúročné úvěry v prvním kole programu COVID II. Vyčleněno v něm je 1,5 miliardy korun. Podnikatelé mohou žádat o půjčky do 15 milionů korun nebo o příspěvek na úhradu úroků až do milionu korun.

Program je financován ze strukturálních fondů EU, v prvním kole proto nemohou žádat pražské firmy, půjčky by jim ale měly být poskytnuty v některém z dalších kol Úvěr je nutné začít vyřizovat u některé z komerčních bank zapojených do programu. Spolupracovat by měla většina bank běžně poskytujících podnikatelské půjčky. Po naplnění kapacity prvního kola úvěrů, bude do deseti pracovních dnů vyhlášeno kolo další.

Úvěry mohou využít živnostníci nebo malé a střední firmy zasažené v souvislosti s koronavirem nebo vládními nařízeními. Mohou z nich zaplatit provozní náklady, tedy mzdy, nájmy, energie, dodavatelsko-odběratelských faktury nebo ho použít na nákup surovin. Naopak z něj nemohou hradit investiční výdaje nebo refinancování jiných úvěrů. Za úvěry bude u komerčních bank až do 80 procent jistiny ručit ČMZRB. Maximální délka záruky bude tři roky.

Kompletní žádosti přijímá ČMZRB, a to výhradně na oficiálním formuláři. Veškeré informace k programu, včetně návodu na podání žádosti a seznamu spolupracujících komerčních bank podnikatelé najdou na webu ČMZRB.

Díky zapojení komerčních bank by se peníze k žadatelům měly dostat rychleji než v první vlně programu, který vyřizovala jen ČMZRB. Za necelých pět dní přijala přes 3200 žádostí přesahujících deset miliard korun. Do týdne od pozastavení přijímání žádostí schválila první úvěry, podnikatelům vyplatila přes 100 milionů korun.

Pražské firmy nejsou zcela vyčleněny z pokračování programu COVID. První kolo se jich netýká, musejí počkat na další výzvy. "Je třeba rozlišovat, z jakých zdrojů se to financuje a ty zdroje, které jdou z Evropské unie, protože jsme je převedly do COVIDU II, tak ty nemůžeme použít na ty pražské, ale pochopitelně tam dáváme další zdroje, které budou na ty pražské," vysvětlil ve středu po jednání vlády vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Související

Alena Schillerová

Schillerová: COVID III je připraven na možný vyšší zájem na podzim

Záruční program COVID III pro podnikatele zasažené v souvislosti koronavirem je podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) nastavený správně. Jeho parametry nejsou příčinou současné nízké poptávky živnostníků a firem. Vyšší zájem se podle ní dá očekávat až na podzim, kdy skončí jiné formy státní podpory. Tématy k jednání může být prodloužení programu, případně rozšíření účelů jeho čerpání.

Více souvisejících

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) firmy Ekonomika půjčky Karel Havlíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy