Zahraniční obchod ČR se přehoupl do přebytku, analytika děsí "tikající bomba"

Bilance zahraničního obchodu skončila letos v červenci přebytkem 0,1 miliardy korun, přičemž loni ve stejném období vykázala schodek 8,2 miliardy korun. Letos bilanci příznivě ovlivnil obchod s auty, ropou a zemním plynem a kovodělnými výrobky. Naopak nepříznivý vliv měl obchod s počítači a stroji.

Vyplývá to z předběžných výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V deficitu končily červencové bilance i v roce 2015 a 2016. Analytici očekávali mírný schodek i letos.

"Rozhodujícím faktorem byl vyšší přebytek bilance motorových vozidel, a to především díky nárůstu vývozu o 13,7 miliardy korun. Nepříznivý vliv naopak měla bilance na straně počítačů a elektronických a optických přístrojů," uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Ekonom UniCredit Bank Jiří Pout upozornil, že červnová bilance zahraničního obchodu se sice v meziročním srovnání zlepšila, ale z nemalé části je to díky dvěma pracovním dnům navíc a meziročnímu poklesu cen ropy. "Dobrá zpráva je, že export automobilů se vrátil k meziročnímu solidnímu růstu a kompenzoval tak svůj červnový pokles," uvedl.

Tuzemskému zahraničnímu obchodu se tak podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové v první polovině roku dařilo nad očekávání dobře, tuzemští exportéři by se ale podle ní neměli radovat předčasně. "Již nyní můžeme pozorovat ochlazení globálního obchodu a to se i na tuzemském vývozu dříve nebo později podepíše. Zároveň nesmíme zapomínat na tikající bombu v podobě cel na dovoz evropských automobilů do USA," uvedla.

Přebytek bilance motorových vozidel byl v červenci meziročně vyšší o osm miliard korun. U ropy a zemního plynu klesl deficit o 2,2 miliardy korun a obchod s kovodělnými výrobky zlepšil přebytek o 1,1 miliardy korun. Naopak bilance počítačů, elektronických a optických přístrojů se zhoršila o 3,2 miliardy korun, u strojů a zařízení o 1,4 miliardy Kč a elektrických zařízení o jednu miliardu korun.

V červenci vývoz meziročně stoupl o 8,4 procenta na 289,6 miliardy korun a dovoz o 5,1 procenta na 289,5 miliardy korun.

Obchod se státy Evropské unie vykázal v červenci přebytek 50,5 miliardy korun, a byl tak meziročně o 9,2 miliardy korun vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 0,4 miliardy korun na 48,7 miliardy korun.

Za sedm měsíců letošního roku je bilance obchodu s cizinou v přebytku 108,6 miliardy korun, což je meziročně o 26 miliard více. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 4,1 procenta a dovoz o 3,0 procenta.

"Zahraniční obchod vykazuje vysoké přebytky již od začátku roku, pomáhá mu k tomu i nižší dovozní aktivita související se slabšími investicemi," podotkla Monika Junicke z Komerční banky. Očekává, že přebytek zahraničního obchodu bude na konci roku rekordní.

Statistici provedli také pravidelné roční zpřesnění údajů zahraničního obchodu. Podle definitivních čísel skončila loňská obchodní bilance přebytkem 98,5 miliardy korun, o rok dříve to bylo 163,5 miliardy korun. Vývoz loni meziročně stoupl o 2,9 procenta na 3,6 bilionu korun a dovoz o pět procent na 3,5 bilionu korun.

Související

Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

zahraniční obchod Ekonomika Český statistický úřad automobilový průmysl

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy