Zahraniční obchod skončil v červnu schodkem 12,1 miliardy

Zahraniční obchod ČR skončil v červnu schodkem 12,1 miliardy Kč, meziročně byl o 3,4 miliardy Kč vyšší. Vliv na to měl především větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 19 miliard korun kvůli rostoucím cenám na světových trzích. Je to pátý měsíc v řadě, kdy skončila bilance zahraničního obchodu v záporných číslech. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziročně vzrostl vývoz o 15,3 procenta na 394,2 miliardy Kč a dovoz o 15,9 procenta na 406,3 miliardy Kč.

"V zahraničním obchodě se zbožím nedošlo v červnu proti minulým měsícům k žádným podstatným změnám. Vývoz i dovoz výrazně vzrostly, přesto skončila obchodní bilance opět v záporných číslech, a to již pátý měsíc za sebou. Příčinou jsou stále vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů, jejichž meziročně vyšší hodnota překonala i nárůst vývozu motorových vozidel," řekla Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu.

Kromě většího deficitu obchodu s ropou a zemním plynem se podle ČSÚ prohloubil také schodek obchodu se základními kovy o 3,6 miliardy Kč a s rafinovanými ropnými produkty o dvě miliardy Kč. Naopak příznivě se na celkovém saldu projevil vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 10,9 miliardy Kč, s elektřinou o 3,9 miliardy Kč a kovodělnými výrobky o 2,5 miliardy Kč.

V červnu se meziročně o 20 miliard korun zlepšila bilance zahraničního obchodu se státy EU. Naopak deficit obchodu s mimounijními zeměmi se prohloubil o 23 miliard korun.

Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 1,3 procenta a dovoz klesl o 0,7 procenta.

V lednu až červnu letošního roku vykázala obchodní bilance schodek 76 miliard Kč, přitom ve stejném období loňského roku skončila přebytkem 76,2 miliardy Kč. Od začátku roku vývoz meziročně vzrostl o 9,3 procenta a dovoz o 17,6 procenta.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy