Zájem Čechů o nebankovní půjčky na jaře klesl o desítky procent

Zájem Čechů o půjčky v době karantény výrazně klesl o desítky procent, lidé se chovali zodpovědně. Platební morálka se významněji zhoršila v dubnu, poté se začala zlepšovat. Odklad splátek úvěrů využila jen malá část klientů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi nebankovními poskytovateli úvěrů.

"Zájem o půjčky výrazně klesl. Velká část klientů využívá půjčky ke zlepšení životního standardu. V době pandemie byly priority nastaveny jinak a všem šlo především o zvládnutí situace ve zdraví," řekl ČTK ředitel Fair Creditu Tomáš Konvička. Nepatrně podle něj vzrostl objem půjček poskytnutých například na nákup potravinových zásob, které si lidé v té době pořizovali. Jinak struktura zákazníků a jejich potřeb se nijak dramaticky nezměnila, dodal.

"Můžeme hovořit o 45procentním poklesu zájmu o půjčky za duben, květen a červen 2020," uvedla mluvčí Provident Financial Kateřina Jarošová. Zákazníci se podle ní chovali velice odpovědně. "Pozorovali jsme, že část zákazníků cítila budoucí ekonomickou nejistotu a platili pravidelně, dokonce předpláceli, aby půjčku co nejdříve doplatili. Další část zákazníků, která přišla o pravidelný příjem, hledala možnost, jak splátky odložit," podotkla.

Také Cofidis v březnu a dubnu sledoval pokles poptávky spojený s celkovým přibržděním ekonomiky v řádu nižších desítek procent. Výjimkou byly produkty na financování zboží prostřednictvím e-shopů, u těch naopak poptávka rostla. "Od května se postupně dostáváme zpět k dlouhodobému mírnému růstu, který jsme registrovali před vypuknutím pandemie," upozornil šéf marketingu společnosti Cyril Křůpala.

"Žádosti o úvěry poklesly, snížení souviselo především se zavřením kamenných poboček. Část klientů využila možnosti sjednání půjček online nebo telefonicky. V době mimořádných opatření jsme tedy zaznamenali výrazný nárůst poskytování půjček online nebo nákupu na splátky na eshopech," uvedla tisková mluvčí Home Creditu Linda Bilal. Každopádně to podle ní zcela nenahradilo pokles v kamenných obchodech.

V březnu se ve splácení karanténa ještě neprojevila, upozornila Jarošová. V dubnu Provident zaznamenal meziroční pětinový pokles řádného splácení půjček. Poté se situace začala významně zlepšovat. Květen byl podle Jarošové o osm procent nižší v porovnání s květnem 2019 a trend je stoupající. V nejexponovanějším období (duben) využila odklad splátek, ať už vládního moratoria nebo splátkových prázdnin od Providentu desetina zákazníků.

U produktu, kdy je klient plně servisován obchodním zástupcem, využilo odklad splátek sedm procent všech zákazníků Fair Creditu, kteří na moratorium měli nárok. "Bylo to pro nás velmi příjemným překvapením. Mnohým jsme nabídli výhodnější individuální řešení dané situace, primárně individuální splátkové kalendáře. U on-line produktu to bylo 18 procent ze všech, kteří měli možnost tohoto využít. I toto číslo je pro nás pozitivním překvapením," doplnil Konvička.

Klienti Essoxu zažádali o odklad splátek u 8000 smluv. Ke konci června společnost zpracovala žádost o odklad splátek u více než 6800 smluv, z toho téměř 1300 smluv jsou revolvingové úvěry ke kreditním kartám, u kterých firma poskytuje podle ředitelky Jany Hanušové odklad splátek nad rámec požadovaný legislativou.

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.
Ilustrační fotografie.

Energetická krize znemožnila mnohým zbavit se dluhů v rámci Milostivého léta. Situaci komplikují i splátky za Vánoce, říká Hůle

Vedoucí dluhového poradenství neziskové organizace Člověk v tísni Daniel Hůle tvrdí, že díky rapidně rostoucím cenám za energie mnohým nezbude na úhradu dluhů v kontextu s takzvaným Milostivým létem, které končí tento pátek. Záhy se podle něj dostanou do velkých problémů i lidé, kteří vedle energetické krize i přes pomoc vlády budou muset řešit splácení vánočních dárků, na něž si před svátky půjčili. „I takoví klienti nás kontaktují. Najednou neví, jak z dluhové pasti, kterou prohlubuje i půjčka na Vánoce. Navíc společnost ČEZ od ledna své služby zdražuje, a tak se mnozí ocitají v beznaději a doslova se hroutí. Naštěstí se nám hlásí andělé, kteří chtějí sociálně slabším finančně pomoci,“ říká pro EuroZprávy.cz Daniel Hůle.

Více souvisejících

půjčky Ekonomika Provident Financial Home Credit dluhy Česká republika

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy