Zájem o nákupy v pražských centrech večer zesílil, byly i fronty

Zájem o nákupy v pražských obchodních centrech dnes v podvečer a večer zesílil. U některých obchodů, a to především s oblečením nebo s dárkovými předměty a bytovými doplňky, se dokonce tvořily fronty. Prodejci však nápor vesměs zvládali, lidé zpravidla čekali na vstup jen několik minut.

Většina obchodníků i zákazníků protiepidemická pravidla dodržovala, nakupující ale často zapomínali na použití dezinfekce při vstupu do obchodů. Někde se tvořily i fronty u pokladen bez předepsané vzdálenosti mezi nakupujícími. Vyplývá to z aktuálního zjištění ČTK.

"Výrazný nárůst zákazníků jsme zaznamenali obzvláště po 16:00. Návštěvníci jsou ale velmi disciplinovaní a ohleduplní, takže ani silný provoz nezpůsobil jakékoliv problémy s dodržováním hygienických a bezpečnostních opatření," řekla ČTK ředitelka nákupního centra Arkády Pankrác Denisa Gálová.

V centru Westfield Chodov čekali zákazníci kolem 18:00 například před prodejnami s oblečením Bershka a Cropp nebo před klenotnictvím Pandora. "Jdu se podívat po zimní bundě. Po internetu oblečení kupuji nerad, a tak využívám první příležitosti," řekl v jednom z obchodů s oblečením zpravodaji ČTK zákazník Martin. Fronta se tvořila také před znovuotevřeným saunovým světem Saunia, kde lidé čekali na svůj vyhrazený časový vstup.

V menším obchodním centru Novo Plaza v Novodvorské ulici v Praze 4 byla před 19:00 fronta jen u prodejny sítě Pepco, která nabízí oblečení a výrobky pro domácnost. Čekalo v ní asi deset lidí. Před prodejnami této sítě čekali zákazníci během dne i na dalších místech po celé Praze.

U vstupů do obchodů všech center visí informace, kolik lidí v nich může najednou nakupovat. Vláda stanovila limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Do menších prodejen se tak zpravidla vejde kolem deseti lidí, do těch větších je to až kolem stovky zákazníků. Řada obchodníků především s oblečením láká na mnohaprocentní slevy.

Všechny obchody se dnes mohly znovu otevřít po zhruba šestitýdenní nucené pauze způsobené vládními restrikcemi proti šíření koronaviru. V prodejnách platí omezení počtu zákazníků na plochu, povinnost nošení roušek, dodržování dvoumetrových rozestupů a u vstupů je žádána dezinfekce rukou. Kromě obchodů mohly dnes fungování obnovit i služby, hotely pro rekreační účely, v omezeném režimu i restaurace. Otevřela se i fitness centra nebo bazény.

Související

Více souvisejících

Obchody nákupy

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy