Zájem o respirátory je vyšší, nákupy jsou podle prodejců klidné

Prodej respirátorů třídy FFP2 se dnes podle obchodníků zatím obešel bez komplikací. Zájem o toto zboží je zvýšený, ale lidé ho masivně nevykupují, řekli zástupci obchodních řetězců a e-shopů ČTK. U respirátorů kategorie FFP2 a vyšší platí ode dneška na dva měsíce zrušení daně z přidané hodnoty (DPH). Vláda tak chce chce zvýšit dostupnost těchto ochranných prostředků pro co nejširší okruh lidí.

Někteří prodejci respirátory nabízejí za ještě nižší ceny, než které by dosáhly zrušením DPH. Například řetězec Lidl prodává balení tří kusů bílých respirátorů třídy FFP2 za 29,90 koruny. Podle očekávání zákazníci projevily o respirátory podle mluvčího Lidlu Tomáše Mylera zvýšený zájem. Nákupy jsou ale bez problémů. "Zboží je v rámci prodejen průběžně doplňováno, přičemž jsme také neustále v kontaktu s dodavatelem, abychom na případný nárůst poptávky mohli okamžitě reagovat a vyšší množství respirátorů tak neprodleně zajistit," uvedl Myler. Doplnil, že ale není možné zcela garantovat neustálou dostupnost ve všech prodejnách.

V hypermarketech Globus jsou kusová balení respirátorů dostupná za 14,90 koruny. "Můžeme potvrdit, že na příznivou cenu zákazníci reagují zvýšeným zájmem. Dnes jsme se navíc rozhodli ještě více zákazníkům vyjít vstříc a od zítra (čtvrtka) tak budou respirátory v Globusu jeden kus za 11,90 koruny," řekla mluvčí společnosti Lutfia Volfová. Nakoupené množství Globus podle ní nelimituje na osobu.

Zrušené DPH zohlednily v cenách také prodejny Tesco. Podle jejich mluvčího Václava Koukolíčka je poptávka dnes mírně vyšší, nákupy jsou podle něj ale klidné.

V e-shopu Mall.cz, kde rovněž od půlnoci snížili u respirátorů ceny o 21procentní DPH, patří dnes tato položka mezi deset nejvyhledávanějších a zájem postupně roste. "Zatím ještě nepřekonal prodeje z druhé poloviny ledna, kdy se kvůli možné povinnosti nošení respirátorů v obchodech a MHD snažili zákazníci rychle předzásobit, ale uvidíme, jak se prodeje vyvinou v průběhu dne," řekla mluvčí Mallu Pavla Hobíková. Lidé podle ní nejčastěji objednávají balení po pěti a deseti kusech a často také několik balení najednou. Mall.cz má podle ní nyní skladem více než 200.000 respirátorů v různých baleních a od různých dodavatelů. Na rostoucí poptávku je tak podle Hobíkové připraven.

Levnější jsou ode dneška respirátory FFP2 také v supermarketech Billa. Zákazníci tam seženou balení tří kusů od 32,90 koruny. "Konečná cena nabízených respirátorů bude po dobu platnosti rozhodnutí o prominutí DPH zohledňovat snížení sazby DPH, nicméně bude záviset od nákupní ceny, za kterou je bude společnost schopna nakoupit od svých dodavatelů," dodala mluvčí řetězce Dana Bratánková.

Respirátory alespoň FFP2 nebo KN95 jsou nyní v ČR povinné jen pro žáky a instruktory autoškol. Vláda dříve avizovala úvahy o jejich povinném nošení v obchodech nebo veřejné dopravě, zatím je na těchto místech jen doporučuje.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.

Více souvisejících

Roušky a respirátory

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy