Zájem o vánoční dekorace roste, hitem jsou LED ovládané z mobilu

Zájem o vánoční osvětlení a ozdoby v Česku meziročně podle obchodníků opět vzrostl. Češi jsou za ně ochotni utratit každým rokem více peněz, letos mezi 200 až 1000 Kč, shodují se prodejci. K trendům letošního roku patří dekorativní LED osvětlení rozšířené o možnost ovládání pomocí mobilní aplikace, nebo bez napájení do elektrické sítě. Styly ve výzdobě jsou ale různé - od tradičního s červenou, zelenou a zlatou barvou až po moderní a bílé Vánoce ve stylu mrazivá pohádka.

Nejpopulárnější vánoční dekorací loňských i letošních Vánoc je podle srovnávače cen Heureka.cz tradiční 'Andělské zvonění', tedy zvonící svícen na čtyři svíčky. "Celkově letos sledujeme o vánoční dekorace na Heurece o třetinu vyšší zájem než vloni," řekla ČTK manažerka Alexandra Čermáková. Průměrná cena této tradiční vánoční dekorace se pohybuje kolem 800 Kč.

Také prodeje firmy Mountfield se v meziročním srovnání letošní prodeje osvětlení zdvojnásobily. "V loňském roce jsme nabídli zákazníkům více jak 500 druhů vánočních dekorací a v letošním roce jsme po loňských úspěšných prodejích nabídku rozšířili až na 700 druhů vánočních dekorací a ozdob," uvedla mluvčí Mountfieldu Kateřina Böhmová. Barevnými hity jsou podle ní letos kromě klasiky i ledové a pastelové barvy.

V nábytkářském řetězci IKEA se podle manažerky prodejů Eleni Kliamenakiové hojně prodávají lucerny s hořícími svíčkami papírové či přírodní girlandy dozdobené perníčky a vánočními koulemi, mašle či květináčky s jehličím. Vánoční ozdoby jsou podle mluvčí hypermarketu Globus Rity Gabrielové ale často individuální volbou. Klasiku s barevným základem červené, zelené, zlaté nebo stříbrné doplňuje červeno-zelená kostka a vánoční prvky, uvedla. Jde o vločky, hvězdy, jmelí, jehličnany, ale i křesťanské motivy - kostely nebo anděle.

"Přesto se každým rokem snažíme nabídnout i některé zcela neotřelé barevné kombinace, v minulosti to byla například černo-bílá nebo loni růžovo-tyrkysová. Letos je to i bronzová nebo čokoládově hnědá barva a růžová," dodala.

I v řetězci Albert kvůli většímu zájmu zákazníků letos rozšířili sortiment dekorací. "Pozorujeme, že trend výzdoby každým rokem roste a lidé si zdobí nejen své domácnosti, ale i kanceláře. Zájem o vánoční ozdoby roste meziročně o více než deset procent," potvrdil mluvčí Alberta Jiří Mareček. V řetězci Tesco se počet prodaných kusů dekorací, světel a stromků pohybuje ročně přes 1,5 milionu.

Na portálu Slevomat.cz několik let pozorují návrat zákazníků k retro ozdobám vyrobeným ze skla nebo dřeva. Kromě tradičních ozdob jsou podle ředitelky Slevomatu Marie Havlíčkové žádané například ale i dekorace typu růže z Jericha, která symbolizuje sjednocení rodiny u vánočního stolu. Naopak z trhu podle mluvčího řetězce Tesco Václava Koukolíčka pomalu mizí řetězy, které lidé dávali na stromečky již za socialismu.

Související

Více souvisejících

Vánoce češi domácnosti Obchody Ekonomika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy