Zákazníci na zahrádkách musí sedět 1,5 metru od sebe. Při jídle a pití bez roušky

Zákazníci na zahrádkách u restaurací od sebe budou muset sedět nejméně s odstupy 1,5 metru, pokud nebudou patřit k jednomu stolu. Při jídle a pití si budou moci sundat roušky, řekl dnes novinářům vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Na zahrádkách podle něj bude moci chodit obsluha. Provozovny se zahrádkou mohou mít otevřeno od 11. května, vnitřní prostory restaurací se budou moci zákazníkům otevřít o dva týdny později.

"Zákazníci budou usazeni tak, že v rámci jednoho stolu budou moci sedět bez omezení," uvedl Havlíček. Poobědvat tak spolu budou moci rodina, přátelé i známí. Ostatní návštěvníci zahrádky pak budou muset být nejméně metr a půl od ostatních, a podle toho bude muset mít provozovatel rozmístěné stoly. Bude muset zajistit také stejný odstup od kolemjdoucích.

Restaurace nebudou muset dodržovat dvoumetrové odstupy, které jsou povinné v obchodech a dalších provozovnách. "Chtěli jsme vyjít vstříc menším provozovnám," vysvětlil to ministr. Pokud to však půjde, doporučuje ministerstvo zdravotnictví postavit stoly a židle tak, aby zákazníci seděli alespoň dva metry od sebe.

Podle majitele pražských podniků Duplex, Irish Times a Dubliner Seana Currana jsou opatření pro restaurační zahrádky v pořádku, sám je ale pravděpodobně v nejbližším možném termínu neotevře. "Nemyslím, že by se to ekonomicky vyplatilo. Stálo by víc zahrádky otevřít, než je ponechat zavřené," řekl ČTK. Všechny tři zařízení se nacházejí v centru Prahy a jsou do jisté míry závislá na turistech.

Restaurace budou muset podle nových pravidel vydezinfikovat stoly po každém zákazníkovi, výdejové okénko každé dvě hodiny. Návštěvníci budou muset mít možnost využít toalety ve vnitřních prostorách provozovny. Provozovatel bude muset kontrolovat, jestli mezi sebou dodržují zákazníci i uvnitř restaurace požadované rozestupy.

Do práce nebude smět přijít zaměstnanec, který bude mít tělesnou teplotu vyšší než 37 stupňů nebo bude projevovat příznaky onemocnění covid-19. Ministerstvo zdravotnictví pak doporučuje, aby restaurace zajistily co největší odstupy mezi obsluhou a zákazníky. Provozovatelé by měli vytvořit vnitřní pokyn, jak mají zaměstnanci zacházet s rouškami a dalšími ochrannými prostředky. V restauracích by se neměla zapínat klimatizace.

Od 11. května se podle dřívějšího plánu vlády otevírají všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. K venkovním sportovištím pro trénink se otevřou i vnitřní prostory.

Související

Více souvisejících

Restaurace Ekonomika Karel Havlíček život Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 15 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 38 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy