Zaměstnanci nad 60 let by neměli platit daně, navrhuje Trikolóra

Zaměstnanci starší 60 let by neměli odvádět ze své mzdy daň z příjmu. Podmínkou by bylo, že aspoň 35 let odváděli sociální pojištění. Úlevu navrhli v daňové novele poslanci Trikolóry Václav Klaus a Zuzana Majerová Zahradníková. Zaměstnavatelé by za tyto zaměstnance navíc neodváděli zdravotní pojištění, povinnost by podle novely přešla na stát.

Změny by podle předkladatelů měly motivovat zaměstnavatele k tomu, aby zaměstnávali seniory, i seniory k tomu, aby pracovali. "Podstatou záměru je trvalá integrace seniorních zaměstnanců do zaměstnaneckých struktur a jejich udržení v režimu řádného zaměstnání," napsali v důvodové zprávě.

Základní daň z příjmu ze závislé činnosti nyní činí 15 procent ze superhrubé mzdy. Zaměstnavatelé odvádí na zdravotní pojištění ze svých peněz devět procent z vyměřovacího základu zaměstnance.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Je ale možné, že Sněmovna nestihne novelu do konce volebního období projednat.

Související

Více souvisejících

Daně Trikolóra hnutí občanů zaměstnavatelé Ekonomika Václav Klaus ml. Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy