Zaměstnanci skončí na bagetách? Stravenkový paušál ohrozí závodní stravování

Zavedení stravenkového paušálu by podle většiny zaměstnavatelů snížilo návštěvnost závodních jídelen a obecně chození na obědy. Lidé podle nich nebudou nedaněné peníze využívat k zakoupení jídla. Informace vyplývají z průzkumu společnosti PPM Factum pro Svaz průmyslu a dopravy ČR a Unii zaměstnavatelských svazů ČR mezi 333 tuzemskými firmami.

O snížení návštěvnosti závodních jídelen po zavedení stravenkového paušálu je podle průzkumu přesvědčeno 73 procent zaměstnavatelů poskytujících příspěvek. Podle 65 procent firem, které zaměstnancům dávají stravenky, budou lidé v případě paušálu méně chodit na obědy. "Obávám se, že by paušál mohl zavedený systém stravování v jídelnách ohrožovat," uvedl senior HR manažer společnosti Amazon Michal Šebo.

Podle Vladimíra Staňka, generálního ředitele společnosti Aramark, která provozuje síť závodního stravování, tlak na zavedení stravenkového paušálu může způsobit, že firmy nebudou schopné nebo ochotné dále podporovat závodní stravování. "V řadě případů to bude znamenat, že například o víkendech nebo při nočních směnách budou zaměstnanci odkázáni jen na donesené jídlo nebo nějakou balenou bagetu z automatu," řekl Staněk.

Společnosti nejsou ani přesvědčeny o úspoře za administrativu, 91 procent z nich si myslí, že bude malá nebo žádná.

Podle tematicky obdobného průzkum z konce ledna je pro zavedení stravenkového paušálu 54 procent Čechů. Zhruba třetina ho odmítá. Mezi způsoby podpory stravování, které lidé preferují, má ale stravenkový paušál menší podporu než v součtu papírové stravenky a stravenkové karty, ukázal průzkum společnosti Median pro Český rozhlas.

Na zavedení nedaněného stravenkového paušálu pro zaměstnance se v polovině ledna dohodla vládní koalice. Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den. Změna má být součástí daňového balíčku, který by měl platit od roku 2021. Odbory se obávají, že zaměstnavatelé budou peníze určené na stravenkový paušál zneužívat. Plán naopak podporují provozovatelé hotelů, restaurací a také někteří podnikatelé, kteří nyní část hodnoty stravenek odvádějí stravenkovým firmám.

Související

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

ÚOHS potrestal stravenkové firmy za kartel. Pokuta činí 280 milionů korun

Antimonoolní úřad potrestal tři stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko podobně jako Česko zavede stravenkový paušál

Zaměstnanci na Slovensku si budou moci vybrat, zda jim jejich zaměstnavatel bude přispívat na jídlo nadále formou stravenek, nebo nově peněžním příspěvkem. Změnou zákoníku práce o tom dnes rozhodl slovenský parlament. Stravenkový paušál zavedla na začátku letošního roku také Česká republika, rozhodnutí o poskytování stravenek nebo příspěvku země ponechala na zaměstnavatelích.

Více souvisejících

Stravenky zaměstnání průzkumy češi svaz průmyslu a dopravy potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy