Zavření restaurací dopadá i na zemědělství. Ztráty jsou 385 milionů týdně, spočítala komora

Ztráty v zemědělství způsobené uzavřením restaurací činí podle Agrární komory ČR kolem 385 milionů korun týdně. Komora navrhuje částečné odpuštění sociálních odvodů, sdělila dnes ČTK tajemnice komory Gabriela Dlouhá. Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) bude ministerstvo hledat formy pomoci zemědělskému, ale i potravinářskému sektoru.

"Na základě šetření mezi členy nám vychází propad odbytu v zemědělství v důsledku uzavření gastra a v důsledku dalších omezení souvisejících s koronavirem na zhruba 30 procent u výrobků s nižší trvanlivostí. Případně u těch výrobků, které se dodávají do stravovacích zařízení 'přímo', jako jsou například brambory nebo některé druhy ovoce a zeleniny," uvedla Dlouhá. Velké ztráty jsou pak podle ní i v živočišné výrobě.

Koronavirová pandemie znamenala podle ní také vyšší náklady na pracovní sílu kvůli uzavření hranic, ošetřování členů rodiny nebo zaměstnancům v karanténě. Komora navrhuje odpuštění sociálních odvodů od října do konce roku pro všechny zemědělské podniky na prvních 50 zaměstnanců. Větší podniky se přitom podle Dlouhé často věnují pěstování citlivých komodit jako je ovoce, zelenina, chmel nebo živočišné výrobě, což se snaží stát dlouhodobě podporovat.

"Obrovským způsobem jsou zasaženy všechny zemědělské podniky, jejíž zaměstnanci se ocitli v karanténě. A proto je nutné podle nás tyto podniky podpořit hrazením alespoň 80 procent mzdy těchto zaměstnanců, kteří jsou momentálně pro výdělečnou činnost podniku nevyužitelní, přesto je musí zemědělské podniky platit," doplnila.

V živočišné výrobě pak podle ní došlo k propadu cen u vepřového a mléka, komora tak navrhuje aktivaci záchranného balíčku z evropských nebo národních peněz.

"Vedle finanční pomoci chceme apelovat na vstřícný přístup krajské hygienické správy v případě výskytu nákazy pracovníků v nepřetržitých provozech. A eventuálně v případě pokračování současné nákazové situace zvažovat přes krizový štáb v rámci nouzového stavu i možnosti nasazení externistů, nejlépe studentů zemědělských oborů, v těch nepřetržitých provozech živočišné výroby, kde by došlo k velkému výskytu nového typu koronaviru," uzavřela.

Související

Více souvisejících

zemědělci Restaurace Agrární komora Miroslav Toman Ministerstvo zemědělství Ekonomika

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy