Záznam ČNB: Pro růst sazeb hlasovali čtyři členové rady, novým rizikem je Covid-19

Pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasovali na jednání bankovní rady České národní banky ve čtvrtek 6. února guvernér ČNB Jiří Rusnok, viceguvernér Marek Mora, členové rady Vojtěch Benda a Tomáš Holub. Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu z jednání bankovní rady. Tři členové hlasovali pro ponechání sazeb beze změny. Šlo o viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého a členy bankovní rady Oldřicha Dědka a Aleše Michla.

Základní úroková sazba stoupla na 2,25 procenta. Benda i Holub hlasovali pro zvýšení úrokových sazeb i na předchozím prosincovém jednání. Tehdy nechala rada sazby beze změny.

Během jednání podle záznamu zaznělo, že rozhodování o zvýšení sazeb lze vnímat jako již jen jemné ladění v nastavení měnové politiky. Takový názor zazněl od guvernéra Rusnoka. Nidetzký k tomu uvedl, že pokud by k tomuto zvýšení nedošlo na tomto zasedání, pravděpodobně by k němu došlo na některém z dalších měnových jednání bankovní rady. Záznam nově obsahuje jmenovité argumenty jednotlivých členů rady.

Na druhou stranu Dědek uvedl, že předchozí zvyšování úrokových sazeb je již dostatečné a že jejich další růst by mohl poškodit reálnou ekonomiku. Michl podle záznamu podotkl, že ekonomický růst "neumírá stářím", musí ho něco zabít a že nechce, aby to byla přísnější měnová politika v době, když české dodavatelské firmy v průmyslu jsou v recesi a brzdí růst mezd. "Doporučoval být připraven na obě varianty - nečekanou krizi i nečekané výrazné ekonomické oživení, respektive dle toho by pak volil snížení nebo zvýšení sazeb," uvádí záznam.

Při projednávání nové prognózy, kterou ČNB následně minulý týden zveřejnila, se podle záznamu většina členů bankovní rady shodovala v tom, že nejistoty spojené s odchodem Velké Británie z EU a dopady protekcionistických opatření jsou výrazně menší než v minulosti. Nidetzký naopak nadále vnímal tyto nejistoty jako vysoké s tím, že podoba obchodní spolupráce Velké Británie s EU je nejasná a po zklidnění obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou nelze vyloučit zahájení revize obchodních vztahů mezi USA a EU.

Většina členů bankovní rady také podle záznamu vyjádřila pochybnosti ohledně intenzity očekávaného oživení zahraničního růstu v letošním roce.

Zároveň se členové rady shodli, že novou zahraniční nejistotou je čínská epidemie koronaviru Covid-19, tuto nejistotu však vnímali různě. "Zatímco Tomáš Nidetzký a Oldřich Dědek zdůrazňovali potenciální dopady epidemie do světové a potažmo i české ekonomiky, zbytek bankovní rady vnímal toto riziko méně intenzivně," uvádí záznam.

Část jednání rada věnovala rozpočtové politice vlády. Na začátku letošního roku podle ČNB stoupnout domácí inflační tlaky. Důvodem je růst minimální mzdy, zvýšení rodičovského příspěvku a růst důchodů. "Jiří Rusnok, Marek Mora a Tomáš Holub vnímali riziko, že k podobným fiskálním opatřením může docházet i nadále, a to zejména v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu v příštím roce," uvádí záznam.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Jiří Rusnok (guvernér ČNB) Tomáš Holub Vojtěch Benda )ČNB) Aleš Michl Ekonomika

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 43 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy