Zdražování v Česku nebere konce. Inflace zrychlila na alarmujících šest procent

Inflace v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v říjnu 2008. Aktuální vývoj nejvíce ovlivnily ceny v dopravě. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici v průměru očekávali listopadovou inflaci na úrovni 6,2 procenta.

"Ceny automobilů vzrostly o 7,4 procenta a pohonných hmot a olejů o 32,8 procenta. Například Natural 95 se v listopadu u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 37 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od října 2012, tedy nejvíce za devět let," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Meziroční růst cen zrychlil v pátém měsíci za sebou. Ceny zboží úhrnem vzrostly proti loňskému listopadu o pět procent a ceny služeb o 7,5 procenta.

Více platili lidé letos v listopadu například i za bydlení. Cena nájemného z bytu se zvýšila o 3,7 procenta, výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu zdražily o téměř deset procent, vodné a stočné shodně o 5,5 procenta a tuhá paliva o 6,5 procenta.

Cena tabákových výrobků vzrostla o více než 12 procent, stejně jako ceny oblečení a obuvi. Za stravování a ubytování platili lidé o 7,6 procenta více než před rokem. Mezi potravinami výrazně zdražilo například máslo, které stálo zhruba o čtvrtinu více než loni. Brambory byly letos dražší o více než pět procent. Mírně naopak zlevnilo ovoce.

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta. Pohonné hmoty proti říjnu zdražily o 4,4 procenta a automobily o procento. Rostla také cena zeleniny, ovoce, másla, sýrů a tvarohů nebo drůbežího masa.

Ve srovnání s říjnem naopak zlevnily energie. Za elektřinu platili lidé méně o 16,2 procenta a za zemní plyn o 11,5 procenta. "Tento pokles spotřebitelských cen byl důsledkem prominutí DPH u cen elektřiny a zemního plynu. Dopad této změny na meziměsíční úhrnný přírůstek indexu spotřebitelských cen v listopadu představoval podle orientačního propočtu ČSÚ snížení o 1,0 procentního bodu," uvedl ČSÚ.

Analytici: Inflaci ovlivnilo hlavně prominutí DPH, dále ale stejně poroste

Vývoj inflace v listopadu zmírnilo hlavně dočasné odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) u energií. Jde ale jen o dočasný efekt, v dalších měsících lze čekat pokračující růst inflace. Vyplývá to z reakcí analytiků, které dnes ČTK oslovila. Podle některých odhadů se může inflace na počátku příštího roku dostat dokonce až k desetiprocentní hranici. Ekonomové zároveň upozornili, že inflace byla v listopadu výrazně nad odhady ČNB, což zřejmě povede k dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

"Ve světle rostoucích obav z inflace je listopadová změna cen příznivou zprávou. Připomíná to však spíše dočasné zklidnění větru před blížícím se vichrem, který přijde v lednu," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Zásadním způsobem do vývoje inflace podle něj zasáhlo prominutí DPH u elektřiny a zemního plynu. "Jde o dočasný zásah s platností v listopadu a prosinci letošního roku. Toto opatření ubralo z listopadové inflace jeden procentní bod," dodal.

Hlavní ekonom Fondee Pavel Štěpánek očekává, že růst cen energií se s plnou silou projeví v inflaci až v dalších měsících a je podle něj otázkou, jak dlouho tento vliv přetrvá. "Vliv nastavení DPH zpět na úroveň 21 procent by znamenalo navýšení celkové inflace o zhruba jeden procentní bod. Naopak úlevou pro peněženky domácností by v následujících týdnech mohly být levnější pohonné hmoty," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

"Nebýt odpuštění platby DPH, tak by už nyní nebyla meziroční míra inflace na šesti procentech, nýbrž na sedmi procentech," upozornil i ekonom Komerční banky Michal Brožka. Upozornil, že inflace se aktuálně nachází více než procentní bod nad odhady centrální banky. "Ve prospěch utažení měnové politiky působí i neochota koruny posílit, rychlejší růst spotřeby domácností i růst mezd. V prosinci tak čekáme další zvýšení úrokových sazeb ČNB o 0,5 procentního bodu a v únoru o dalšího 0,5 procentního bodu na 3,75 procenta," dodal.

I podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče data o inflaci povedou k očekáváním, že ČNB dále zvýší své úrokové sazby tak, jak jí to doporučuje její prognóza zveřejněná počátkem listopadu. V prosinci podle něj meziroční inflace vzroste nad šest procent a počátkem příštího roku se meziroční inflace přechodně vyšplhá zřejmě až nad sedm procent.

Růst cen přitom není ani podle ředitele strategického poradenství PwC Česká republika Jana Hadravy ani zdaleka u konce, i v příštím roce zůstane inflace podle něj pravděpodobně vysoká. "Z aktuálního průzkum PwC CEO Survey vyplývá, že tři čtvrtiny českých firem v letošním roce zvyšovaly ceny, některé přitom dost výrazně. Dovážené inflaci navíc zatím ani nepomáhá koruna, se kterou opakované zvýšení úrokových sazeb nepohnulo. Dá se očekávat, že růst úrokových sazeb není u konce a ČNB k dalšímu kroku sáhne ještě v prosinci," uvedl.

Podle Marka může celková inflace na začátku příštího roku atakovat hranici osmi procent, nebude-li prominutí DPH u energií pokračovat. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda dokonce nevylučuje kvůli cenám energií ani desetiprocentní inflaci.

Podobně se vyjádřil i hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Ceny energií totiž podle něj zůstávají na mimořádně vysokých úrovních a ceny terminovaných kontraktů pro příští roky dosáhly v minulých dnech nových vrcholů. "V tuto chvílí tak nelze zrychlení inflace na začátku roku příliš věrohodně odhadnout, proinflační rizika jsou však plošná a nakonec bude v současné situaci ´úspěch´, pokud inflace začátkem příštího roku zůstane pod deseti procenty," uvedl. Nejistý je podle něj zejména vývoj inflace v lednu. "Obecně by měl růst cen dosáhnout vrcholu na přelomu prvního a druhého čtvrtletí, ve druhé polovině roku by měl již zpomalovat i z titulu vyšší srovnávací základny," dodal.

Související

Více souvisejících

inflace Obchody

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy