Zeman: Kvůli covid-19 se patrně zmrazí minimální mzda, ekonomice pomohou rozumné investice

Kvůli dopadům epidemie koronaviru se velmi pravděpodobně zmrazí růst minimální mzdy. Prezident Miloš Zeman to dnes řekl v rozhovoru pro deník Blesk. Vyslovil se také pro zmrazení růstu platů státních úředníků, zmrazení platů v Parlamentu by podle něj nepřineslo žádné peníze. Premiér Andrej Babiš (ANO) zmrazení minimální mzdy nepodpořil. Uvedl, že to neumí posoudit. Prioritou podle něj bude posílit financování zdravotnictví.

"Bankovní sektor je zdravý a netrpí nedostatkem likvidity, měly by začít půjčovat," řekl prezident. Stejně podle něj tak může ekonomice pomoci stát tzv. fiskální expanzí, tedy zjednodušeně řečeno tím, že bude utrácet. "Z krize tuto ekonomiku vytáhnou pouze rozumné investice," shrnul prezident. Investice se podle něj mohou týkat například nedokončené české dálniční sítě nebo bytů, kterých je nedostatek.

Dodal, že napomoci ekonomice mohou rozumně nastavené úvěry podnikatelům s dlouhodobým splácením. Stát by se podle něj neměl bát dalšího zadlužování, protože český dluh je na tom dobře a stát má dobrý ekonomický rating. Na výdajové stránce Zeman řekl, že by mu nevadilo zmrazení platů státních úředníků. "Pokud jde o poslance a senátory, klidně taky, jako výraz jejich solidarity s krvácející společností," řekl. Zmrazení by se podle něj nemělo týkat dalších státních zaměstnanců, jako jsou učitelé.

Prezident se také vyjádřil k možnosti, že by stát pořizoval podíly v soukromých společnostech, kterou nadnesl premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident uvedl, že by byl pro, ale ve velmi omezené míře. "Rozhodně bych se nechtěl vracet ke státním podnikům obecně," řekl. Státem vlastněné podniky podle něj často nehospodaří racionálně.

Podle prezidenta se kvůli ekonomickým dopadům epidemie bude muset v podstatě každý nějakým způsobem uskrovnit. "Velmi pravděpodobně my zmrazíme růst minimální mzdy," řekl. Lidi podle něj nemohou čekat zvyšování životní úrovně, dokud se nepodaří uvést do chodu ekonomiku.

Minimální mzda se naposledy zvýšila letos v lednu o 1250 korun na 14.600 korun. Zvedla se i v lednu 2019. S minimální mzdou, za kterou pracuje asi 150.000 lidí, stoupá i zaručená mzda, která představuje nejnižší výdělek podle odbornosti a náročnosti práce a týká se širšího okruhu zaměstnanců.

"To neumím posoudit. My jsme vždycky slíbili, že když bude nějaká krize, tak budeme dělat opak," uvedl Babiš. Prioritou ale podle něj bude navýšit peníze do zdravotnictví a odměnit všechny zdravotníky "v první linii".

Zeman by zachoval plánovaný růst platů učitelů, protože jsou potřeba pro vzdělanou společnost. "U těch úředníků, o nichž jsme už mluvili, tam ten růst platů bych skutečně zmrazil," řekl. Přínos ze zmrazení růstu platů státních úředníků by byl podle něj citelný.

Zmrazení růstu platů by bylo podle prezidenta možné u poslanců a senátorů jako výraz jejich solidarity "s krvácející společností". Vzhledem k jejich počtu by ale takové opatření přineslo "nula nula nic", řekl.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Ekonomika Minimální mzda prezident čr mzdy / platy učitelé Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy