Zeman podepsal zákony. Lhůta pro prodej starších cigaret se prodlouží, stát bude ručit za některé úvěry

Cigarety se starým kolkem bude možné prodávat a stahovat z trhu až do konce června. Novelu zákona o spotřebních daních, která potřebnou lhůtu prodlužuje o jeden měsíc, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad. Novela také osvobozuje od spotřební daně vylité pivo, které nemohly pivovary kvůli omezujícím opatřením prodat.

Důvodem pro prodloužení lhůty pro stahování a doprodej cigaret jsou komplikace spojené s pandemií koronaviru. Od letošního 1. března platí vyšší sazba spotřební daně z cigaret. Prodejci mohli prodávat cigarety se starou daní, a tedy se starým kolkem, podle dosavadního znění zákona pouze do konce května.

Z důvodu současné krizové situace, kdy byly zavřeny státní hranice a současně i některá obchodní místa, například provozovny veřejného stravování, jsou subjekty pod časovým tlakem, neboť stahování cigaret je podstatně náročnější, než tomu je za standardních okolností, uvedla vláda v důvodové zprávě.

Vláda původně navrhla pouze prodloužit lhůtu pro stahování cigaret z trhu. Sněmovna však na návrh svého rozpočtového výboru lhůtu prodloužila i pro doprodej cigaret.

Sněmovna na návrh rozpočtového výboru schválila v novele zákona ještě další dva pozměňovací návrhy. První se týká prodloužení lhůty pro uplatnění nároku na vrácení spotřební daně u takzvané zelené nafty. Druhý umožňuje navrácení piva uvolněného do volného daňového oběhu zpět do režimu podmínečného osvobození od daně za účelem jeho likvidace.

Znamená to, že pivovary budou moci žádat o vrácení spotřební daně za pivo, které nedokázaly prodat z distribučních center kvůli zavřeným hospodám a restauracím. O úlevu žádal Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého by placení daně za vylité pivo bylo nejenom nesmyslné, ale i nemorální.

Stát bude ručit za některé úvěry

Stát bude ručit 150 miliardami korun za komerční úvěry pro firmy s nejvýše 500 zaměstnanci. Tyto malé a středně velké firmy by tak mohly získat na obnovu své činnosti po epidemii koronaviru kolem 495 miliard korun. Poskytnutí státní záruky přináší zákon, který dnes podepsal prezident.

Stát bude ručit prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) za úvěry sjednané do konce letošního roku. Záruka bude platit na provozní úvěry do 50 milionů korun. V případě menších firem bude činit ručení maximálně 45 milionů korun, u větších firem 40 milionů korun.

V případě firem do 250 zaměstnanců bude stát ručit za 90 procent dluhu z úvěru, v případě větších firem s 250 až 500 zaměstnanci bude ručit za 80 procent dluhu. Za zbývajících deset, respektive 20 procent bude muset ručit banka.

ČMRZB poskytne bankám podle jejich podílu na trhu u obou skupin firem portfoliovou záruku do výše 30 procent poskytnutých jistin úvěrů, rozhodl Parlament. Smyslem bylo, aby na úvěry dosáhlo více firem. Vláda původně navrhovala limit 25 procent. Zákon také stanoví, že komerční banky budou muset prostřednictvím ČMZRB zveřejňovat, komu úvěry poskytly, a zjišťovat skutečné majitele úvěrovaných firem.

Státní záruka má podle Schillerové zajistit, že se peníze dostanou k firmám rychleji než prostřednictvím dosavadní vládní pomoci. Ministerstvo průmyslu a obchodu s ČMRZB dříve připravilo program COVID pro firmy zasažené v souvislosti s koronavirem.

Související

Kouření, ilustrační fotografie

Cigarety a alkohol zdražují. Konsolidační balíček se dotkne i hazardu

Od dnešního dne dochází ke snížení limitu pro osvobození příjmů z hazardních her z aktuálních 1 mil. Kč na 50 000 Kč. Tato změna se bude vztahovat na výhry, které podléhají dani vybírané srážkou nebo jsou zahrnuty do dílčího základu daně. Konsolidační balíček se dotkne také trhu s tabákem a alkoholem.

Více souvisejících

cigarety zákony Miloš Zeman úvěry Alena Schillerová Ekonomika

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy