Zisk Komerční banky se propadl o 38,5 procenta, koronakrize zasáhla i Société Générale

Komerční bance klesl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 38,5 procenta na 4,4 miliardy korun. Po očištění o jednorázové položky byl nižší o 37 procent. Celkové výnosy banky poklesly o 6,7 procenta na 15,1 miliardy Kč.

Výsledky byly ovlivněny prudkým zhoršením ekonomické situace v souvislosti s pandemií covidu-19, opatřeními státu na zpomalení jejího šíření, a v této souvislosti také oslabením spotřebitelské a podnikatelské důvěry. Banka dnes výsledky oznámila v tiskové zprávě.

"Celkově jsou z našeho pohledu zveřejněné výsledky zklamáním, a to především kvůli výrazně vyššímu dopadu nižších sazeb na úrokové výnosy oproti očekáváním. Na druhou stranu celoroční výhled zůstává bez výraznější změny a také kvalita úvěrového portfolia se zatím výrazně nehorší," uvedl analytik J&T Bank Milan Lávička. Akcie banky po 10:00 ztrácely zhruba 0,6 procenta a obchodovaly se na pražské burze za 512 korun.

Úvěry klientům Komerční banky vzrostly za prvních šest měsíců o téměř pět procent na 676,3 miliardy Kč. Půjčky na bydlení poskytované Komerční bankou a její stavební spořitelnou Modrá pyramida stouply meziročně o 6,2 procenta. Objem úvěrů podnikům a jiným subjektům byl větší o 4,3 procenta. Spotřebitelské úvěry narostly o 0,9 procenta. Vklady klientů Komerční banky stouply meziročně o 7,1 procenta na 898,4 miliardy korun.

Provozní náklady Komerční bance stouply v prvním pololetí na osm miliard Kč, což představovalo nárůst o více než tři procenta. Růst nákladů byl způsoben zejména zvýšeným příspěvkem do Fondu pro řešení krize, uvádí banka. Vyšší byla také amortizace, což souviselo s investicemi do digitalizace služeb a provozu. "KB také zaúčtovala restrukturační rezervu na náklady spojené se zrychlením transformace na základě zkušenosti z epidemie covid-19," uvádí zpráva.

Čisté poplatky a provize klesly bance v prvním pololetí o 11,3 procenta na 2,6 miliardy korun. Příčinou byla hlavně nižší transakční a prodejní aktivita a rovněž nová regulace poplatků za přeshraniční platby. "Čistý výsledek z finančních operací ve výši 1,5 miliardy Kč se zvýšil o 12,6 procenta, s tím, jak kolísavé a nejisté prostředí zvedalo poptávku klientů po zajištění finančních rizik," uvedla banka.

Bance klesl počet klientů meziročně o 5000 na 1,657 milionu. Počet poboček se za stejnou dobu snížil ze 344 na 275. Průměrný počet zaměstnanců přesto vzrostl o 0,1 procenta na 8150.

Francouzská banka Société Générale se ve druhém čtvrtletí propadla do ztráty 1,26 miliardy eur (33,1 miliardy Kč). Na vině jsou zejména odpisy v obchodní divizi, kterou se banka snaží restrukturalizovat, a posílení rezerv na ztrátové úvěry. Se ztrátou banka hospodařila už druhé čtvrtletí za sebou. Ve druhém čtvrtletí loni vykázala zisk 1,05 miliardy eur. Společnost, která v Česku vlastní Komerční banku, to uvedla v dnešním prohlášení.

Výnosy klesly o 15,7 procenta na 5,3 miliardy eur (139,3 miliardy Kč), analytici v průměru čekali 5,44 miliardy eur. V prvním čtvrtletí banka vykázala ztrátu 326 milionů eur.

Třetí největší banka ve Francii podle tržní kapitalizace také uvedla, že chce snížit rizikový profil své obchodní divize, což způsobí pokles výnosů o 200 až 250 milionů eur.

Banka má ale problémy i s výkonem částí, které si chce udržet, jako je obchodování s cennými papíry, což je ranou pro její snahy o zlepšení ziskovosti. V prvním čtvrtletí banka překvapila ztrátou, protože výnosy z obchodů s akciemi se kvůli koronaviru prudce snížily. Ve druhém čtvrtletí příjmy z obchodů s akciemi klesly o 80 procent, zatímco příjmy z obchodů s cennými papíry s pevným příjmem o 38 procent vzrostly.

Société Générale se tradičně zaměřuje spíše na obchody s akciemi a desítky let je předním hráčem na trhu s akciovými deriváty, navzdory její relativně malé velikosti, uvedla agentura Reuters.

Související

Bydlení, ilustrační fotografie. Původní zpráva

Češi a bydlení? Naléhavá otázka. Vyhlídky na příští rok nejsou vůbec špatné

Není žádným tajemstvím, že v poslední době se pro Čechy stává otázka bydlení stále naléhavější. A to hlavně kvůli tomu, že patříme mezi ekonomiky Evropské unie, kde se lidé na pořízení vlastního bydlení nejen „nadřou“ nejvíce, ale samotné byty, jak se v poslední době začalo hodně říkat, jsou stejně dostupné jako za „komančů“. Veřejně dostupná data o tom, co si Češi myslí o „bytové otázce“, z nedávného průzkumu vypracovaného Sociologickým ústavem Akademie věd ČR potvrzují, že většina Čechů si přeje bydlet ve vlastní nemovitosti a nájemné podle nich není alternativou. 
Výpadek Komerční banky

Mimořádná zpráva K útokům na české banky se přihlásili proruští hackeři. Napadli i web pražské burzy

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení pro server EuroZprávy.cz se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. Vláda ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost rozsáhlý kybernetický útok na přímé dotazy serveru EuroZprávy.cz nekomentovaly.

Více souvisejících

Komerční banka banky Ekonomika Société Générale

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 10 hodinami

I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě

Vědci z novozélandského Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry (NIWA) varují, že novozélandské ledovce tají stále rychleji. Odkazují se na nedávný letecký průzkum nazvaný "sněžná čára", který se konal v novozélandských horách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy