Změny podmínek při návratu z dovolených provoz firem neovlivňují

Náhlé změny podmínek na takzvané cestovatelské mapě při návratu z dovolených provoz firem neovlivňují. Na riziko případné samoizolace zaměstnanců jsou podniky připravené. Na dotaz ČTK to dnes uvedli ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy ČR Eva Martinicová a zástupci potravinářských řetězců.

Ministerstvo zdravotnictví každý týden v pátek aktualizuje tzv. mapu cestovatele. Změny poté začínají platit od pondělí. Nově se tak například Řecko, které patří u Čechů podle cestovních kanceláří k nejoblíbenějším letním leteckým destinacím, dostalo od 26. července mezi země s vysokým rizikem nákazy. Lidé, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledních 180 dnech nemoc covid-19 neprodělali, musejí nastoupit do samoizolace. Ukončit ji mohou negativním PCR testem, který absolvují nejdříve pátý den po návratu. Dříve u Řecka stačilo jít na test před návratem, karanténa nebyla nutná.

Svaz průmyslu nemá podle Martinicové nyní informace, že by karanténa negativně ovlivňovala provoz firem. Upozornila ale, že velkým podnikům teprve začíná celozávodní dovolená. "Jelikož je dovolená osobní volno zaměstnance, podniky nemohou vědět, kde je zaměstnanci stráví. Vzhledem k aktuálně platným ochranným opatřením o překročení státní hranice ČR je ale dobré, aby každý, kdo se chystá na zahraniční dovolenou, bedlivě sledoval tzv. cestovatelskou mapu a podmínky pro opětovný vstup do ČR po návratu ze zahraničí a počítal s tím, že se tyto podmínky mohou měnit i během jeho dovolené," řekla.

Hypermarkety Globus se podle své mluvčí Anety Turnovské na riziko karantény dopředu připravily a problematiku se zaměstnanci nadřízení probrali. Případné výpadky jsou schopni podle ní řešit změnou směn pracovníků na daných pozicích nebo vykrytím brigádníky.

"Situaci ohledně šíření koronaviru v zahraničí a cestovatelský semafor sledujeme a průběžně o vývoji situace informujeme naše zaměstnance. Komplikacím s návratem do zaměstnání se aktivně snažíme předcházet," uvedl mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík. Doplnil, že změnu zařazení země při návratu tak zatím řešili jen v jednotkách případů.

Kaufland podle své mluvčí Renaty Maierl po zavedení povinnosti zaměstnavatele kontrolovat podmínky pro návrat pracovníků ze zahraničí vytvořil systém, díky kterému se problém s případnou nečekanou samoizolací daří dobře zvládat. "Se zaměstnanci mluvíme už před nástupem na dovolenou a po návratu tedy nenastávají neočekávané situace, které by komplikovaly náš provoz," uvedla.

Lidé, kteří neprodělali covid-19 v posledním půl roce nebo nemají dokončené očkování, musejí od 9. července po návratu z pobytu v cizině předložit v zaměstnání negativní test. Pokud přijedou ze zemí s vysokým rizikem nákazy nesmějí bez testu na pracoviště. Ze států s mírným nebo středním rizikem mohou do práce s respirátorem, který musejí nosit až do výsledku testu.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy dovolená

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy