Zpracovatelský průmysl v ČR má stále problémy, index je pod hranicí 50 bodů

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru vykazují nadále zhoršení, byť méně výrazné než v květnu. Index PMI stoupl v červnu na 44,9 bodu z květnových 39,6 bodu. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

Květnový údaj ovšem ukázal podle IHS Markit druhý největší pokles výkonu českého zpracovatelského sektoru od propadu během finanční krize před téměř jedenácti lety. V červnu vykázal celkově prudké zhoršení provozních podmínek, ale pomalejší tempo než dubnové minimum a nejslabší pokles od února (před eskalací pandemie).

"Zpracovatelský průmysl se dále potýká s nízkou poptávkou s tím, jak na ekonomiku a exportní trhy udeřil koronavirus a s ním související omezení výroby a prodejů. Nicméně rušení omezení souvisejících s koronavirem umožňuje firmám postupně rozjíždět produkci, což má na náladu mezi výrobci příznivý dopad. PMI indikátor pro tuzemský zpracovatelský průmysl je nejvyšší od letošního února," komentoval čísla analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Poslední indikátory obecně naznačují, že návrat k předkrizovému stavu bude spíše pomalejší, než se předpokládalo na začátku epidemie, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Důvodem patrně je rozdílné časování problému s pandemií koronaviru napříč zeměmi. Zahraniční poptávka se tak bude obnovovat nerovnoměrně a pomaleji, což bude podle něj brzdit zotavování globální a tudíž i české ekonomiky.

"Útlum v českém zpracovatelském sektoru v červnu ukázal známky zpomalování, zejména vlivem výrazného zvolnění poklesu výroby díky návratu řady firem do provozu. Ke zlepšení ve výrobě ale zřejmě došlo hlavně zpracováváním nedodělků, protože zákaznická poptávka dál prudce klesá," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

K dalšímu zvolnění tempa poklesu z dubnového rekordu přispělo pomalejší snížení výroby i nových zakázek. Obchodní podmínky zůstaly historicky slabé, v některých firmách však výrobu stimuloval návrat do provozu. Evidentní volná kapacita a rychlejší pokles nedodělků v červnu přiměly výrobce k tomu, aby propustili další řadu zaměstnanců. Vlažná poptávka vedla firmy k opakované redukci prodejních cen, aby povzbudily odbyt, i přestože růst cen vstupů zrychlil.

Zaměstnanci se po nucených dovolených začali vracet do práce, ale zaměstnanost přesto opět klesla. Některé firmy se podle zpráv z průzkumu rozhodly neobnovit smlouvy pracovníků kvůli slabé poptávce, pokračující nejistotě i ve snaze omezit výdaje. Výrobci projevili nový optimismus týkající se výroby v příštím roce, ale nadále snižovali ceny svých výrobků, aby povzbudili prodej. "Podle našich očekávání bude česká průmyslová výroba v roce 2020 dál klesat, s ročním odhadem o deset procent," dodal Jones.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy