Zpřísnění poskytování hypoték není překvapivé, banky to již dodržují, tvrdí experti

Dnešní rozhodnutí ČNB zpřísnit podmínky pro poskytování hypoték není velkým překvapením, jelikož se o něm spekulovalo již delší dobu, shodli se experti oslovení ČTK. Většina bank tyto podmínky podle nich již nyní dodržuje. ČNB s platností od dubna 2022 zpřísnila limity pro poskytování hypoték.

Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) ČNB snížila na 80 procent z předchozích 90 procent. Zároveň obnovila další příjmové limity pro poskytování hypoték. Lidé do 36 let však budou mít mírnější limity pro poskytnutí úvěru, který slouží k nákupu jejich vlastního bydlení.

"Ukazatele týkající se příjmů vůči celkovému zadlužení spotřebitele či jeho měsíčním splátkám ČNB nastavuje na úrovně, které jsou rozumné a aplikuje je dnes většina bank, čili by nemělo dojít z tohoto pohledu k výraznému zhoršení dostupnosti hypoték," uvedl ředitel hypoték v Raiffeisenbank Milan Voldřich. Mnohem horší dopad z tohoto pohledu mají podle něj vysoké ceny nemovitostí a v poslední době zvyšující se úrokové sazby, které prodražují hypoteční splátky a zvyšují nároky na příjmy žadatelů.

"Důvody zpřísňování makroobezřetnostní politiky nesouvisí se snahou ČNB korigovat trh bydlení, ale zabránit tomu, aby bankovní sektor poskytoval více rizikové úvěry, které by mohly v budoucnu snížit jeho odolnost a stabilitu," řekl ČTK analytik České bankovní asociace Jakub Seidler.

Dnešní zpřísnění podmínek ČNB dopadne prakticky jen na starší ročníky, tedy na lidi starší 36 let a ty, kteří si nekupují nemovitost na vlastní bydlení, uvedl analytik společnosti Patron Daniel Horňák. Pro prvobydlení klientů pod 36 let jsou podle něj podmínky nastavené lépe než ty zrušené v polovině minulého roku. ČNB tak dala výrazně najevo, že nepodporuje nákupy investičních bytů a chce podpořit mladé v pořízení vlastního bydlení, dodal.

Bankéři by měli ve světle nových opatření ČNB hledat nejen výnos, ale i bezpečí, míní analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba. Měli by podle něj důsledně implementovat a dodržovat nařízení centrální banky i za cenu toho, že klesne objem úvěrů a vydělají méně peněz. Je potřeba zabránit tomu, aby se opakovala hypoteční krize z roku 2008. "Opatření ČNB jsou správná, protože schopnost splácet hypotéky je dnes u běžných lidí ohrožena inflací, vyššími sazbami, růstem nákladů na život i bydlení, a mzdy naopak rostou pomaleji než výdaje domácností,“ podotkl.

Jednatel realitního serveru Bezrealitky a šéf skupiny European Housing Services Hendrik Meyer uvedl, že tak jako při poslední změně podmínek se i nyní tisíce domácností pokusí hypotéku získat ještě před vstupem nových pravidel v platnost. "Očekáváme, že dojde ke krátkodobému zvýšení cen nemovitostí, které se dotkne především 'levnějších regionů', jako je například Ostravsko nebo severní Čechy. Zde se může jednat o nárůst až o pětinu. V Praze bude skok spíš mírnější, naopak velká rána to může být pro Brno, kde se už na konci jara mohou ceny poprvé přiblížit k 90 tisícům korun za metr," uvedl Meyer. Od dubna dále očekává výrazný přesun Čechů do nájmů, kdy se tento trend podle Meyera poprvé ve velkém dotkne i vyšší střední třídy.

Ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák dnes ČTK řekl, že zejména v prvním čtvrtletí 2022 si majitelé nemovitostí mající zájem prodat budou moci vybírat z nárazové poptávky. Očekává zvýšený zájem i o méně atraktivní nemovitosti. "Pod ještě vyšší poptávku by se mohly dostat třeba obce ve Středočeském kraji nebo v okolí Brna, růst se tentokrát bude odehrávat i na úrovni okolí takzvaných "satelitů" velkých měst. Pokud tedy někdo zvažuje prodej, měl by učinit první kroky ještě před koncem roku a využít poněkud klidnější prosinec pro přípravu všech potřebných podkladů a dokumentů," uvedl Zuzák.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky ČNB

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán nesmí být jaderná velmoc, jsme na okraji útesu. Podle Borella je čas dupnout na brzdu

Blízký východ se ocitl na okraji útesu, prohlásil v pondělí šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. Zároveň vyzval k deeskalaci konfliktu mezi Izraelem a Íránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy