Už si nic pořádně neusmažíme? WHO navrhla plán, který se mnohým líbit nebude

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes představila plán na vymýcení průmyslově vyráběných transmastných kyselin z globální produkce potravin. Látky zvané rovněž trans tuky jsou pro svou trvanlivost oblíbené u výrobců smažených a pečených potravin či různých svačinek, konzumentům ale škodí. WHO odhaduje, že každoročně způsobují více než půl milionu úmrtí na srdeční a cévní onemocnění.

Přidejte svůj názor

Může vám ublížit jediný den plný nezdravého jídla?
doporučujeme

Eliminace nepřírodních trans tuků je jednou z priorit WHO v návrhu strategického plánu pro činnost organizace v letech 2019 až 2023. Jako návod pro dosažení tohoto cíle má sloužit nový akční plán REPLACE("nahradit") sestávající ze šesti obecných zásad. Jednou z nich je prosazovat nahrazování transmastných kyselin "zdravějšími tuky a oleji", další například vytvořit regulace, které by průmyslové výrobě škodlivých látek zamezily.

"Zapracování šesti strategických zásad balíčku REPLACE pomůže dosáhnout eliminace trans tuků a představuje významné vítězství v globálním boji proti kardiovaskulárním nemocem," uvedl v prohlášení generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Používání zdravějších náhražek za transmastné kyseliny podle WHO neovlivní cenu ani chuť příslušných výrobků. Řada bohatých států již limity na obsah industriálních transmastných kyselin v balených potravinách zavedla, popřípadě zakázala ztužené oleje, které jsou hlavním zdrojem této nezdravé přísady.

Za příklad dává WHO v prvé řadě Dánsko, které jako první schválilo zmíněná omezení. "Obsah trans tuků v potravinách se dramaticky snížil a počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění klesl výrazněji, než ve srovnatelných zemích OECD," napsala o situaci v Dánsku WHO.

Transmastné kyseliny se přirozeně vyskytují pouze v mléčných výrobcích a mase přežvýkavců a průmyslově se vyrábějí procesem zvaným hydrogenace, respektive ztužování. V potravinářském průmyslu se používají od 50. let minulého století. Najít se dají v polotovarech a předpečeném pečivu, olejích na smažení a margarínech na pečení, v krekrech či sušenkách a v neposlední řadě také v jídle z rychlého občerstvení.

"Trans tuk je zbytečná toxická chemikálie, která zabíjí, a není žádný důvod, proč by jí měli být lidé po celém světě nadále vystavováni," řekl bývalý šéf amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí CDC Tom Frieden. Podle WHO zvyšuje jídelníček bohatý na trans tuky riziko srdečních potíží o 21 procent.

Loading...
Vstupte do diskuze
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

600 tisíc lidí na holičkách? Cestovce Thomas Cook hrozí kolaps, žádá vládu…

21.09.2019 10:34 Zadlužená britská cestovní kancelář Thomas Cook, která patří k největším na světě, požádala o pomoc…

Google chystá další expanzi v EU, do datových center investuje tři…

20.09.2019 12:56 Americká společnost Gogole plánuje v příštích dvou letech investovat do expanze svých datových…

Nezaměstnanost na Slovensku je blízko historického minima, firmy …

20.09.2019 12:48 Míra nezaměstnanosti na Slovensku se letos v srpnu opět nezměnila. Stejně jako v předchozích dvou…

Slovensko sníží sazbu DPH na další potraviny. Co bude levnější?

19.09.2019 13:39 Slovensko rozšíří seznam potravin, na které se bude vztahovat nižší sazba daně z přidané hodnoty …

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama