Evropská ekonomika

Související články:

Ilustrační foto

Nizozemí bojuje s otřesy půdy, těžba plynu se musí omezit

Amsterdam - Nizozemsko sníží těžbu na největším západoevropském poli zemního plynu Groningen zhruba o čtvrtinu. Oznámilo to dnes nizozemské ministerstvo hospodářství. Vláda tímto rozhodnutím reagovala na obavy obyvatel nejsevernější nizozemské provincie z otřesů půdy, uvedla agentura Reuters.
Řecko se zbavilo krize za těžkých obětí, tvrdí tamní premiér

Řecko se zbavilo krize za těžkých obětí, tvrdí tamní premiér

Atény - Řecko se zbavuje krize s těžkými oběťmi, ale už stojí na vlastních nohách. U příležitosti dnešního slavnostního převzetí předsednictví Evropské unie to v Aténách prohlásil řecký premiér Antonis Samaras. Ceremonie se zúčastnil i šéf Evropské komise José Manuel Barroso, podle kterého jsou Řekové na předsednický úkol "dobře připraveni a projevují opravdové odhodlání proměnit jej v úspěch".
Ilustrační foto

Sprosté či užitečné? Firma radí, jak ušetřit tisíce za energie

Londýn – Distributor energií FirstUtility na svých internetových stránkách sepsal několik rad, jak mohou zákazníci ušetřit za plyn, elektřinu a vodu. Slibuje úsporu až 20% za rok, napsal list Daily Mail. Některé rady se zdají být užitečné, jiné zase spíše vtipné, nicméně společnost čelí kritice. Podle politiků totiž uráží spotřebitele. Ačkoli se zpráva objevila v britském tisku, i Češi si mohou vzít příklad.
EUR - evropská měna

Dálniční známky v Německu budou i v týdenní či měsíční variantě

Berlín - Chystané zpoplatnění německých dálnic pro osobní auta nabídne vedle celoroční asi i týdenní a měsíční známku. Podle magazínu Der Spiegel to předpokládá nový německý ministr dopravy Alexander Dobrindt. Kromě toho chce zavést slevu pro auta s menším obsahem motoru a také pro auta, která jsou vstřícná k životnímu prostředí.
Vyjde Řecko z recese a uteče krizi?

Vyjde Řecko z recese a uteče krizi?

Atény - Řecko dnes převzalo půlroční předsednictví Evropské unie s příslibem premiéra Antonise Samarase, že jeho vláda vyvede zemi z šestileté recese, udrží vyrovnaný rozpočet a účinně ukončí finanční krizi, která otřásla celou eurozónou. Informovala o tom agentura AP.
Andrej Babiš, šéf Agrofertu a hnutí ANO

Babišovo impérium plánuje další expanzi. Co se chystá?

Praha - Skupina Agrofert podnikatele a pravděpodobného nového šéfa státních financí Andreje Babiše má zájem o chorvatskou polostátní chemičku Petrokemija Kutina. Zúčastní se tendru o její získání. Rýsuje se i několik dalších projektů v potravinářství v Maďarsku. V rozhovoru pro server iDnes.cz to uvedl ředitel pro fúze, akvizice a korporátní financování Agrofertu Libor Němeček.
Evropská unie

Rusko žaluje na EU: Provozujete nekalou obchodní praxi

Moskva - Rusko pohrozilo Evropské unii, že s ní povede spor u Světové obchodní organizace (WTO) kvůli unijnímu uplatňování antidumpingových pravidel vůči ruským firmám. Moskvě se nelíbí pravidla EU, která neutralizují výhody, jež mají ruské firmy díky přístupu k levné domácí energii. Oznámilo to dnes podle agentury Reuters ruské ministerstvo hospodářství.
Deutsche Post

Doručování zásilek bezpilotními letouny testuje i Deutsche Post

Berlín - Běžně slýcháváme, jak bezpilotní letouny zabíjejí lidi na Blízkém východě. V budoucnu by mohly sloužit i v soukromém sektoru. Doručování zásilek bezpilotními letouny zkouší, podobně jako americký internetový obchodní dům Amazon, také německá poštovní a přepravní společnost Deutsche Post DHL. Informovala o tom dnes agentura AFP.
Ilustrační foto

Zdrcující statistika: 25% obyvatel EU čelí chudobě. Jak si stojí Česko?

Brusel - Téměř čtvrtina obyvatel Evropské unie je ohrožena chudobou či sociálním vyloučením. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů unijního statistického úřadu Eurostat za rok 2012, podle nichž činí celkový počet takto ohrožených lidí 124,5 milionu, tedy 24,8 procenta. Nejmenší podíl na celkovém počtu obyvatel činí v Česku a Nizozemsku, kde jich je 15 procent. To v Česku znamená 1,6 milionu lidí.
Soud, ilustrační fotografie

Rumuni odsoudili českého manažera Šušáka. Za ekonomickou špionáž dostal 10 let

Bukurešť - V Rumunsku dnes odsoudili za ekonomickou špionáž související s privatizací dva bývalé ministry a čtyři poradce, kteří pracovali pro investiční společnost Crédit Suisse First Boston (CSFB). Jedním z odsouzených poradců je i český manažer Michal Šušák, kterému soud vyměřil deset let vězení. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní média. Rozsudky zatím nejsou pravomocné.
José Manuel Barosso

Barroso: Evropa je na tom lépe než před krizí

Berlín - Evropa se v současnosti nachází v lepší situaci než před příchodem dluhové krize, protože posílila svou konkurenceschopnost. Uvedl to dnes podle agentury DPA předseda Evropské komise José Barroso.
Španělsko

Potvrzeno: Španělsko se dostalo z dvouleté recese

Madrid - Španělská ekonomika se ve třetím čtvrtletí vymanila z dvouleté recese. Potvrdila to dnešní konečná oficiální data. Hrubý domácí produkt čtvrté největší ekonomiky eurozóny se zvýšil o 0,1 procenta po stejně velkém poklesu v předchozím čtvrtletí.
Ilustrační foto

Zkrouhnout manažerům platy? Švýcaři v referendu překvapují

Bern - Švýcaři dnes v referendu odmítli návrh na omezení manažerských platů a vyslovili se i proti daňovému zvýhodnění rodin a zvýšení dálničních poplatků. O předběžných výsledcích hlasování informovala švýcarská televize. Ostře sledovaná byla zejména reakce občanů na návrh, aby maximální platy manažerů nesměly přesáhnout dvanáctinásobek aktuální minimální mzdy.
EU se chystá zakázat dovoz citrusů z jižní Afriky

EU se chystá zakázat dovoz citrusů z jižní Afriky

Brusel - Evropská unie se chystá zakázat dovoz citrusů z Jihoafrické republiky. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to dnes napsala agentura Reuters. Krok by podle ní mohl pošramotit úsilí Bruselu rozšířit obchodování s největší ekonomikou Afriky a příští léto by kvůli němu mohl zmizet pomerančový džus z mnoha evropských stolů.
Vlajka EU

EK hodlá vyšetřovat Německo kvůli vysokému exportu

Brusel/Berlín - Evropská komise hodlá začít vyšetřovat Německo kvůli jeho vysokému exportu. Uvedla to dnes agentura DPA na základě informací od zdrojů z Evropské unie. Komise prý plánuje hloubkovou kontrolu přebytků běžného účtu německé platební bilance. Pokud dospěje k závěru, že jsou tyto přebytky nadměrné, může zahájit s Německem řízení, které by mohlo vyústit ve vysokou pokutu.
Potravinářský trh v Barceloně /Španělsko/.

OBRAZEM: Kvalita potravin ve Španělsku a u nás? Musíte vidět

Barcelona - Trhy s potravinami známe i v České republice. Většinou ale najdete na štítku informaci, že jde o zboží ze Španělska, Itálie, Turecka apod. Tak jsme fotili na jednom z trhů v Barceloně, kde je kvalita potravin zaručena. Co víc si přát, vše je čerstvé, voňavé a chutné.
Online Invest

Založení firmy na Slovensku

Praha - Uvažujete o tom , že by ste své podnikatelské aktivity rozšířili i na Slovensko? Pokud chcete podnikat na Slovensku je třeba znát nejen podnikatelské prostředí, ale zejména zákony, což nebývá vždy jednoduché.
Albánská vláda chce jednat s ČEZ, obává se mezinárodní arbitráže

Albánská vláda chce jednat s ČEZ, obává se mezinárodní arbitráže

Tirana - Albánská vláda vyzve českou energetickou společnost ČEZ k urovnání sporu, který propukl kolem působení české firmy v roli distributora elektřiny v Albánii. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na slova albánského ministra energetiky Damiana Gjiknuriho. Tirana od tohoto kroku očekává, že se vyhne mezinárodní arbitráži.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy