Evropská ekonomika

Související články:

Jaderná elektrárna, ilustrační foto

Německo dnes dalo sbohem jádru, může to zdražit elektřinu i Čechům. Naopak ve Finsku spouští novou JE, v jádro víc věří i Francie, Británie, či dokonce Japonsko

Německo dnes po více než 60 letech výroby elektřiny z jádra vypíná své poslední jaderné elektrárny. V deset hodin dopoledne začalo postupně vypínat elektrárnu Isar-2 u Mnichova, popisuje situaci ekonom Kovanda. O zhruba 45 minut později byl tento zdroj automaticky odpojen ze sítě, až jeho výroba klesne na 30 procent instalovaného výkonu. Posléze během dneška projdou stejným procesem také elektrárny Neckarwestheim-2 a Emsland. Do dnešní půlnoci tak bude Německo zcela bez své jaderné elektrárny, poprvé od roku 1961.
Ilustrační foto

Vývoz ruské ropy byl navzdory sankcím v březnu nejvyšší za tři roky

Vývoz ruské ropy navzdory západním sankcím dosáhl v březnu maxima za poslední tři roky, respektive od dubna 2020. Tržby, které Moskva z prodeje suroviny získává, ale zůstávají mnohem nižší než loni. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu o tom dnes informovala Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
Bratislava

Inflace na Slovensku v březnu zpomalila tempo meziročního růstu na 14,8 procenta

Meziroční míra inflace na Slovensku v březnu zpomalila tempo růstu na 14,8 procenta z únorových 15,4 procenta, byla tak nejnižší od loňského září. Údaje o vývoji spotřebitelských cen dnes ČTK poskytl slovenský statistický úřad. V České republice inflace v březnu v meziročním srovnání dosáhla 15 procent, což byla nejnižší hodnota od loňského dubna.
Průmysl, ilustrační fotografie.

Průmyslová výroba v EU v únoru zrychlila růst na 1,4 procenta, v ČR byla slabší

Průmyslová výroba v Evropské unii se v únoru podle sezonně přepočtených údajů zvýšila ve srovnání s předchozím měsícem o 1,4 procenta. Růst tak zrychlil z lednového tempa 0,4 procenta. Ve své zprávě to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V České republice činil růst průmyslové výroby 0,4 procenta po lednovém poklesu o 3,1 procenta.
Ilustrační foto

Německý ministr práce očekává výrazné navýšení minimální mzdy

Německý ministr práce a sociálních věcí Hubertus Heil očekává "výrazné zvýšení" minimální mzdy. Řekl to v rozhovoru, který otisklo dnešní vydání listu Bild am Sonntag. Konkrétní částku ale nezmínil. Odbory od 1. ledna požadují nárůst minimální hodinové mzdy z 12 na nejméně 14 eur (z 285 na 329 korun), což ale zaměstnavatelé považují za nereálné. Jasno by mohlo být do konce června, píše agentura DPA.
Německo, ilustrační fotografie.

Německé ekonomice se má dařit lépe, než se čekalo

Německo se letos vyhne hospodářské recesi a jeho ekonomika vykáže mírný růst. Ve své zprávě to dnes uvedly přední ekonomické instituty. Hrubý domácí produkt (HDP) se podle nich letos v Německu zvýší o 0,3 procenta, zatímco dosud počítaly s poklesem. Jeho rozsah v předchozí zprávě zveřejněné loni na podzim odhadovaly na 0,4 procenta. Zvolna pak bude klesat inflace.
Credit Suisse, ilustrační fotografie.

Šéf Credit Suisse se omluvil akcionářům. Zklamali jsme vás, řekl

Předseda správní rady švýcarské banky Credit Suisse Axel Lehmann se dnes na valné hromadě omluvil akcionářům za znehodnocení jejich majetku. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Druhou největší banku ve Švýcarsku, která se dostala do potíží, musel v březnu na naléhání švýcarské vlády za tři miliardy švýcarských franků (téměř 71 miliard Kč) převzít její větší rival UBS.
Těžba ropy

Další omezení těžby ropy Rusku vyhovuje, zkomplikuje ale boj s inflací

Skupina předních těžařů ropy OPEC+ svým překvapivým oznámením snížit těžbu komplikuje plány americké centrální bance (Fed) i vládám zemí, které patří k významným spotřebitelům ropy. Slabší těžba totiž přispěje k růstu cen ropy v době, kdy vyspělé země stále bojují s vysokou inflací. Shodují se na tom analytici, které oslovil server americké televize CNBC. Rusko ale rozhodnutí hájí, protože je podle něj v zájmu těžebního sektoru.
Průmysl, ilustrační foto

Aktivita ruských továren se díky domácí poptávce zvyšuje

Aktivita ruského zpracovatelského sektoru už téměř rok vykazuje růst, jeho tempo ale v březnu mírně zpomalilo. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila mezinárodní společnost S&P Global. Za růstem ruského zpracovatelského sektoru je domácí poptávka, která kompenzuje pokračující pokles exportních zakázek, uvedla agentura Reuters.
Sídlo Mezinárodního měnového fondu

MMF schválil úvěrový program pro Ukrajinu, dostane 15,6 miliardy dolarů

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) dnes schválila čtyřletý úvěrový program pro Ukrajinu v hodnotě 15,6 miliardy dolarů (zhruba 337 miliard Kč). MMF to oznámil v tiskové zprávě. Program je podle fondu součástí širšího balíku mezinárodní podpory v hodnotě 115 miliard dolarů, který má Ukrajině čelící ruské invazi pomoci pokrýt naléhavé finanční potřeby.

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Západní vlády by nás měly namísto obviňování ocenit, vyzval Írán

Írán v pondělí vyzval Západ, aby "ocenil" jeho zdrženlivost vůči Izraeli v posledních měsících. Tento krok ze strany Teheránu následoval po nedělním útoku na Izrael, který byl reakcí na údajný izraelský nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy