Evropská ekonomika

Související články:

Slovensko, ilustrační fotografie.

Slovenská ekonomika zřejmě neporoste tolik. Čeká se i vyšší inflace

Slovenská centrální banka (NBS) zhoršila výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 1,3 procenta, dosud čekala na Slovensku růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,6 procenta. Výhled inflace pak zvýšila na 10,5 procenta z dosavadních deseti procent. Na příští rok naopak očekává proti předchozím odhadům lepší vývoj hospodářství, uvedla dnes v aktualizované prognóze.
Ilustrační foto

Situace evropských bank je stabilní, shodují se lídři EU

Situace evropských bank a návrat k pozastaveným fiskálním pravidlům Evropské unie byly zásadními tématy druhého dne jednání summitu EU v Bruselu. Lídři se v závěrečném prohlášení shodli na tom, že bankovní systém je odolný a má dostatek likvidity. To novinářům řekl také český premiér Petr Fiala, podle nějž nic nenasvědčuje tomu, že by v Evropě hrozily podobné problémy jako ve Švýcarsku či Spojených státech. Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho je však třeba vyjasnit například rozložení rizik. Německý kancléř Olaf Scholz ujistil, že situace Deutsche Bank, která čelí poklesu svých akcií, je stabilní.
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie.

Euro kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá, k dolaru asi o procento

Euro dnes na devizových trzích prudce klesá, k dolaru po poledni ztrácelo asi jedno procento a prodávalo se zhruba za 1,0720 USD. Obchodníci mají obavy o bankovní sektor, kde se objevilo několik negativních informací. Situaci nezlepšila ani relativně příznivá statistika o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně.
Raiffeisenbank

Raiffeisen Bank čelí tlaku, aby opustila ruský trh

Evropská centrální banka (ECB) se snaží přimět rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI), aby se zbavil svých vysoce ziskových aktivit v Rusku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Reuters. 
Ilustrační foto

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se výrazně zhoršila

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v březnu výrazně zhoršila. V dnešní zprávě to uvedl německý hospodářský institut ZEW. Index ekonomické nálady klesl ve srovnání s minulým měsícem o 15,1 bodu na 13 bodů. Předtím se hodnota indexu pět měsíců po sobě zvyšovala. Analytici odhadovali, že hodnota za březen bude činit asi 15 bodů.
Velká Británie

Meziroční míra inflace v Británii se v únoru překvapivě zvýšila

Meziroční míra inflace v Británii se v únoru překvapivě zvýšila a dostala se na 10,4 procenta, v lednu činila 10,1 procenta. K jejímu růstu přispěly zejména vyšší ceny potravin a zdražení nápojů v hospodách a restauracích, oznámil dnes britský statistický úřad. Inflace tak vykázala nárůst poprvé za čtyři měsíce. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali pokles, a to na 9,9 procenta.
Ilustrační foto

Tvůrci úrokových sazeb v eurozóně musejí být při potírání inflace tvrdohlaví, zní z Bundesbank

Tvůrci úrokových sazeb v eurozóně musejí být při potírání inflace tvrdohlaví a sazby dál zvedat. Deníku Financial Times (FT) to řekl šéf německé centrální banky Joachim Nagel. Jeho poznámky přicházejí poté, co Evropská centrální banka (ECB) minulý týden zvedla základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu navzdory některým hlasům, aby nepokračovala ve zpřísňování měnové politiky, dokud se neuvolní napětí v bankovním sektoru.
Německo, ilustrační foto

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se výrazně zhoršila

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v březnu výrazně zhoršila. V dnešní zprávě to uvedl německý hospodářský institut ZEW. Index ekonomické nálady klesl ve srovnání s minulým měsícem o 15,1 bodu na 13 bodů. Předtím se hodnota indexu pět měsíců po sobě zvyšovala. Analytici odhadovali, že hodnota za březen bude činit asi 15 bodů.
Volkswagen

Volkswagenu zmrazil ruský soud všechna aktiva v zemi

Ruský soud zmrazil všechna aktiva německé automobilky Volkswagen v Rusku. Vyplývá to ze soudních dokumentů, na které se odvolává agentura Reuters. Volkswagen je jednou z mnoha zahraničních automobilek, které v Rusku pozastavily výrobu, když západní státy zavedly proti Moskvě rozsáhlé sankce kvůli konfliktu na Ukrajině. S okamžitou platností byl zastaven i dovoz aut do Ruska.
Credit Suisse, ilustrační fotografie

Největší švýcarská banka UBS převezme Credit Suisse za tři miliardy franků

Největší švýcarská banka UBS převezme v záchranné operaci zhruba za tři miliardy franků (CHF; téměř 73 miliard Kč) svého dlouholetého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Banky to dnes uvedly na společné tiskové konferenci se zástupci vlády, centrální banky a regulačních úřadů. UBS za menšího konkurenta zaplatí svými akciemi.
Sberbank

Sberbank navrhuje vyplatit rekordní dividendy

Představenstvo největší ruské banky Sberbank navrhuje vyplatit dividendu 25 rublů na akcii, na dividendách tak chce vyplatit rekordních 565 miliard rublů (zhruba 166 miliard Kč). Oznámil to dnes generální ředitel banky German Gref. 
Volkswagen

Volkswagen se chce stát globálním dodavatelem baterií

Německa automobilka Volkswagen chce investovat do těžby nerostných surovin. Tento krok jí má pomoci snížit náklady na výrobu bateriových článků, pokrýt polovinu vlastní poptávky po bateriích a prodávat baterie dalším zákazníkům. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl člen představenstva odpovědný za technologie Thomas Schmall.
Credit Suisse, ilustrační fotografie

Credit Suisse využije možnosti půjčit si od centrální banky 50 miliard švýcarských franků

Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse využije možnosti vypůjčit si od centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (CHF; 1,2 bilionu Kč). Oznámila to dnes v tiskové zprávě. Credit Suisse má dlouhodobé problémy, které vyvrcholily tento týden oznámením, že ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky zjistila závažné nedostatky. Pomoc, kterou jí teď poskytne centrální banka, má posílit likviditu.
Ilustrační foto

Moody's: Evropské bankovní systémy zůstávají v dobrém stavu, problémům ve světě navzdory

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse. Uvedla to dnes americká ratingová agentura Moody's. Upozornila, že evropské banky mají menší část aktiv v dluhopisech, takže je tolik neohrožují výkyvy úrokových sazeb jako finanční ústavy ve Spojených státech.

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 47 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy