Evropská ekonomika

Související články:

Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU se neobává velkého dopadu pádu dvou amerických bank

Pád dvou amerických bank má na Evropskou unii jen omezený dopad, řekla dnes europoslancům ve Štrasburku eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová. Tyto banky měly podle ní v Evropě jen malý dosah. Evropská komise (EK) je v kontaktu s příslušnými dohledovými úřady.
Ilustrační fotografie.

Průmyslová výroba v EU se na začátku roku vrátila k růstu

Průmyslová výroba v Evropské unii se v lednu vrátila k růstu. Podle sezonně přepočtených údajů se zvýšila ve srovnání s předchozím měsícem o 0,3 procenta po poklesu o 0,6 procenta v prosinci. K růstu přispělo zvýšení produkce polotovarů. Ve své zprávě to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V České republice ale výroba klesla o 2,6 procenta po růstu o 0,8 procenta v prosinci.
Volkswagen

Volkswagen v roce 2022 vykázala čistý zisk 15,8 miliardy eur

Německé automobilové skupině Volkswagen v roce 2022 vzrostl čistý zisk na 15,8 miliardy eur (375,3 miliardy Kč), to je v meziročním srovnání nárůst 2,6 procenta. Koncern to dnes uvedl ve své výroční zprávě za loňský rok, podle které tržby vzrostly o 11,6 procenta na více než 279 miliard eur (6,6 bilionu Kč).
Daniel Křetínský

Křetínský měl podat nabídku na převzetí celé vydavatelské firmy Editis

Miliardář Daniel Křetínský oficiálně podal nabídku na převzetí stoprocentního podílu ve firmě Editis, což je druhé největší vydavatelství ve Francii. Na svém webu o tom dnes informuje francouzský deník Le Figaro. Nabídku Křetínský učinil společnosti Vivendi, která je mateřskou společností skupiny Editis. Křetínského mluvčí Daniel Častvaj ČTK řekl, že spekulace o investičních záměrech skupina nekomentuje.
SVB (Silicon Valley Bank)

EK sleduje situaci po krachu SVB, v EU banka působila omezeně

Evropská komise sleduje situaci po krachu americké Silicon Valley Bank (SVB). Banka však byla v EU přítomna jen ve velmi omezené míře. Uvedl to dnes mluvčí Evropské komise. Situaci monitorují také úřady ve Švýcarsku a Norsku. Norský státní investiční fond agentuře Reuters řekl, že investoval do SVB a doufá, že se mu podaří část investic získat zpět. Páteční krach SVB byl největším bankrotem americké banky od finanční krize v roce 2008.
PPF

ProSiebenSat.1 Media nabízí Berlusconiho MFE místa v dozorčí radě, PPF je nezíská

Německá mediální společnost ProSiebenSat.1 Media zahajuje spolupráci s MFE italského mediálního magnáta a politika Silvia Berlusconiho, které poskytne až dvě místa v dozorčí radě. Informoval o tom server Business Insider. Druhým největším akcionářem ProSiebenSat.1 je po MFE česká finanční skupina PPF, která v německé mediální firmě zvýšila podíl na 10,1 procenta a nárokuje si místo v její dozorčí radě. Podle Business Insider ho ale nezíská.
CZK

Česko nadále patří mezi členské země EU s nejvyšší inflací

Česko i v únoru patřilo v Evropské unii mezi země s nejvyšší inflací. Rychleji rostly ceny stejně jako v minulých měsících v Pobaltí a v Maďarsku, nově se česká inflace dostala pod úroveň Polska. Meziroční tempo růstu cen v Česku se proti lednu snížilo o 0,8 procentního bodu na 16,7 procenta, v eurozóně inflace zpomalila o 0,1 procentního bodu na 8,5 procenta. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti Portu, kterou má ČTK k dispozici.
volkswagen

Volkswagen odkládá plány na stavbu gigafactory ve východní Evropě

Německý koncern Volkswagen odkládá podle listu Financial Times (FT) plány vystavět továrnu na výrobu baterií ve východní Evropě. Jako o jedné ze zemí, kde by závod mohl stát, přitom firma uvažovala i o Česku. Důvodem je podle FT to, že se Volkswagen chce soustředit na výstavbu obdobné továrny v Severní Americe, kde by na ni mohl získat pobídky ve výši deseti miliard eur (235 miliard Kč).
Volkswagen

VW počítá s budováním továren na baterie v Evropě. Šanci má i Česko

Skupina Volkswagen (VW) je i nadále odhodlaná vybudovat v Evropě do roku 2030 továrny na výrobu bateriových článků o kapacitě přibližně 240 gigawatthodin (GWh). Potřebuje však správné rámcové podmínky a chce zohlednit konečný rámec legislativy EU ohledně takzvané nová Zelené dohody. Rozhodovací procesy o výstavbě gigafactory v Evropě a Severní Americe jsou na sobě nezávislé. Škoda Auto, která je součástí skupiny VW, to uvedla v dnešním prohlášení pro ČTK.
Ilustrační foto

Ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí klesla

Ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů klesla o 0,1 procenta, zatímco ve třetím čtvrtletí o 0,4 procenta vzrostla. Po dalším zpřesnění údajů to ve své dnešní zprávě oznámil statistický úřad Eurostat. Dosud uváděl, že hrubý domácí produkt (HDP) sedmadvacetičlenného bloku stagnoval. Česká republika je spolu s dalšími třemi členskými státy v recesi.
Bratislava

Slovenská ekonomika loni zpomalila tempo růstu

Slovenská ekonomika loni zpomalila tempo růstu na 1,7 procenta ze tří procent v roce předchozím. Její výkon byl o 1,2 procenta vyšší než v roce 2019, kdy země ještě nečelila koronavirové nákaze. V samotném posledním čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) meziročně vzrostl o 1,1 procenta a proti předchozím třem měsícům se zvýšil o 0,3 procenta. ČTK o tom dnes informoval slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj odhad z února.
Ilustrační foto

Rusko vyváží téměř dvakrát tolik pšenice než před válkou

Rusko v lednu a únoru vyvezlo téměř dvakrát tolik pšenice než před válkou na Ukrajině, ukazují data společnosti Logistic OS. Ukrajinský vývoz zato za loňskou sezonou výrazně zaostává. Píše o tom agentura Bloomberg. Obilná dohoda Ruska a Ukrajiny, kterou loni v červenci dojednala OSN a Turecko a která Kyjevu umožňuje bezpečně vyvážet obilí z černomořských přístavů, vyprší 18. března.
Volkswagen

Volskwagen měl loni navzdory krizím meziročně větší zisk

Automobilka Volkswagen měla loni navzdory mnoha krizím větší zisk než o rok dříve. Zisk po zdanění meziročně stoupl o tři procenta na 15,84 miliardy eur (zhruba 372 miliard Kč). Největší výrobce vozů v Evropě to uvedl dnes po konci zasedání dozorčí rady. 
Ilustrační foto

Ukrajinské zemědělství po invazi utrpělo ztráty za téměř 38 miliard dolarů

Ukrajinský sektor zemědělství utrpěl po ruské vojenské invazi přímé a nepřímé ztráty téměř 38 miliard dolarů (841 miliard Kč). Podle agentury Reuters to uvádí analýza Kyjevské ekonomické školy (KSE). Ukrajina je velký světový pěstitel a vývozce obilí, ale na velké části jejích jižních, východních a severních území se už přes rok bojuje nebo jsou okupovaná.

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy