Evropská ekonomika

Související články:

Ilustrační foto

Česko si pohoršilo. Je až dvanáctou nejvyspělejší ekonomikou v Evropské unii

Česko je dvanáctá nejvyspělejší ekonomika v Evropské unii. Ve srovnání s loňskem si pohoršila o tři příčky, zejména kvůli vysoké inflaci a nízké přidané hodnotě produkce. Vyplývá to z nového Indexu prosperity zaměřeného na ekonomiku, který sestavili a dnes zveřejnili analytici České spořitelny a portálu Evropa v datech. Nejsilnější evropskou ekonomikou je podle indexu Švédsko.
Ilustrační fotografie.

Česká čísla nezaměstnanosti jsou v rámci EU nadále nejnižší

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v lednu podle sezonně přepočtených údajů zůstala na 6,1 procenta, kde se nachází od listopadu. Proti loňskému lednu se snížila o 0,2 procentního bodu. Nejnižší zůstává v České republice, kde se ale o 0,2 bodu zvýšila a dostala se na 2,5 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.
Ilustrační foto

Míra nezaměstnanosti v Německu zůstala v únoru na 5,5 procenta

Míra nezaměstnanosti v Německu v únoru zůstala podle sezonně přepočtených údajů stejně jako v lednu na 5,5 procenta. Dnes to ve své zprávě oznámil Spolkový úřad práce, podle jehož statistik přibylo za uplynulý měsíc asi 2000 nezaměstnaných. Počet lidí bez práce tak zůstává zhruba na 2,5 milionu.
Ilustrační foto

Příjmy Ruska z vývozu ropy a plynu v lednu klesly téměř o 40 procent

Příjmy Ruské federace z vývozu ropy a plynu v lednu meziročně klesly o 38 procent na 18,5 miliardy dolarů (409 miliard Kč), uvedla dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Výnosy exportu, který je pro Moskvu nejlukrativnější, stlačily západní sankce a cenové stropy zavedené kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Loňský leden byl posledním měsícem před invazí.
Ilustrační foto

Rusko začalo dodávat ropu z Kazachstánu přes Polsko do Německa

Rusko začalo dodávat ropu z Kazachstánu ropovodem Družba přes Polsko do Německa. Dnes to podle ruských tiskových agentur oznámil ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky do Polska jsou zastavené, tok ropy na Slovensko a do České republiky jižní větví ropovodu pokračuje bez přerušení, informovala agentura Reuters.
Bratislava

Ekonomická nálada na Slovensku klesla téměř na dvouleté minimum

Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku se v únoru po předchozím dvouměsíčním růstu zhoršila a klesla na nejnižší úroveň od března 2021. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. V únoru podle Českého statistického úřadu klesla také důvěra v českou ekonomiku.
Ropná rafinerie

Rusko po zavedení cenového stropu prodávalo ropu výrazně nad ním

Ruské společnosti v prvních týdnech po zavedení cenového stropu na vývoz získaly z prodeje své ropy mnohem více, než stanovuje limit. Vyplývá to z výpočtu skupiny odborníků, včetně akademiků z Institutu mezinárodních financí, Kolumbijské univerzity a Kalifornské univerzity. Výsledky výzkumu oslabují myšlenku, že cenové limity omezí příjmy Moskvy, kterými financuje válku na Ukrajině, uvedla agentura Bloomberg.
Jaderná elektrárna, ilustrační foto

Německo na prahu energetické krize: Bude potřebovat přes bilion dolarů

Německo vyčlenilo více než 260 miliard eur (6,2 bilionu Kč) na řešení bezprostřední hrozby energetické krize vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu. Úplné vyřešení problému bude ale mnohem nákladnější a je otázkou, zda to země vůbec zvládne. Agentura BloombergNEF odhaduje, že náklady na zajištění budoucnosti energetického systému země do roku 2030 překonají jeden bilion USD (22,4 bilionu Kč).
těžba ropy, autor: Zbynek Burival

Evropě se stále daří dovážet velké objemy na, sankcím navzdory

Evropě se stále daří dovážet velké objemy nafty, přestože Evropská unie začátkem tohoto měsíce zavedla embargo na dodávky tohoto paliva z Ruska. Dovoz nafty do Evropy by tak v únoru mohl mírně překonat lednovou úroveň, zejména díky dodávkám z Blízkého východu a z Asie. Ty by se v únoru mohly vyšplhat na maximum za sedm let. Vyplývá to z odhadů analytické společnosti Vortexa.
Německo, ilustrační fotografie.

Německá ekonomika ve čtvrtletí klesla více, než činil odhad

Německé hospodářství se koncem loňského roku vyvíjelo hůře, než se mělo původně za to. Hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu kvartálu klesl o 0,4 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné konečné zprávy spolkového statistického úřadu. Jeho původní odhad uváděl, že pokles činil 0,2 procenta.
Pivovar Heineken

Bill Gates koupil podíl v nizozemském pivovaru Heineken

Americký miliardář a spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates koupil podíl 3,8 procenta v nizozemské firmě Heineken Holding, která vlastní kontrolní podíl v pivovaru Heineken. Vyplývá to z údajů nizozemského úřadu pro regulaci finančních trhů AFM. Podle agentury Bloomberg zaplatil Gates za podíl kolem 902 milionů dolarů (zhruba 20 miliard Kč).
Ilustrační foto

Britské firmy otestovaly čtyřdenní pracovní týden. Jak se osvědčil?

Drtivá většina z šesti desítek britských firem, které loni v rámci dosud největšího takového experimentu na světě zkoušely čtyřdenní pracovní týden, se rozhodla, že v tomto rytmu práce bude pokračovat. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž to zastánci lepší rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem považují za průlom.
EUR - evropská měna

Cena emisních povolenek v EU pokořila hranici 100 eur za tunu

Cena emisních povolenek v Evropské unii se dnes poprvé v historii vyšplhala na 100 eur (zhruba 2400 Kč) za tunu. Informovala o tom agentura Reuters. Podle obchodníků poptávku po povolenkách v posledních dnech podporují mimo jiné vyhlídky na chladnější počasí a nižší produkci větrných elektráren. Cenu povolenek tlačí vzhůru rovněž spekulativní nákupy.

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání

V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění. Feri byl loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let, na místě se odvolal. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy