Aerolinky Alitalia zasáhla stávka. Zrušeno přes 350 letů, i jeden do Prahy

Italská letecká společnost Alitalia dnes kvůli jednodenní stávce svých zaměstnanců zrušila přes 350 letů, včetně jednoho spoje do Prahy. Stávky vyhlášené čtveřicí odborů kvůli nejasné budoucnosti ztrátové firmy se vedle jejích pracovníků účastní také zaměstnanci letišť Malpensa v Miláně a Fiumicino v Římě a aerolinií Air Italy. Protest ovlivní i některé lety v sobotu.

Stávka zaměstnanců nízkorozpočtové aerolinky Easyjet, kteří se původně měli k protestu přidat, byla ale nakonec přesunuta až na 14. února.

Mezi sedmou a desátou hodinou dopoledne a šestou a devátou večer mají létat spoje Alitalie jako obvykle. Nadto letecká společnost vypravuje větší letadla, do nichž chce přesunout pasažéry zrušených domácích i zahraničních letů.

Odbory stávku svolaly kvůli nejisté budoucnosti společnosti. Alitalia zaměstnává kolem 11.600 lidí, v roce 2017 byla umístěna pod zvláštní správu. Řím pro ni od té doby hledá kupce, termín prodeje už ale několikrát odložil.

Odbory se obávají možnosti, že vláda aerolinku rozkouskuje a rozprodá po částech. Přály by si jiný záchranný plán za účasti státu. Až dosud ale ministerstvo průmyslu hledalo investory s obtížemi.

Naposledy měly konsorcium zájemců vést italské státní dráhy Ferrovie dello Stato (FS). Plánovaly se spojit s italskou průmyslovou skupinou Atlantia a americkou Delta Air Lines. Zájem projevila i německá Lufthansa. FS nakonec uvedly, že pro převzetí Alitalie nejsou podmínky. Delta má o investici do Alitalie podle agentury Reuters stále zájem.

Problémová aerolinka v minulosti prošla dvěma neúspěšnými záchrannými programy, a to v letech 2009 a 2014. Za 70 let své existence byl podnik v zisku jen párkrát, navzdory několika reorganizacím a finančním injekcím. Od května 2017 aerolinky dostaly od vlády 900 milionů eur. Půjčku ani úroky 150 milionů eur ale nesplácí.

Na začátku měsíce italská vláda schválila poskytnutí nové půjčky. Aerolinky podle schváleného dekretu obdrží překlenovací úvěr ve výši 400 milionů eur (zhruba deset miliard Kč).

Podle analytiků už ztrátovou leteckou společností proteklo devět miliard eur z kapes italských daňových poplatníků. Alitalia denně prodělá 700.000 eur, napsala agentura Reuters.

Související

Letadla, ilustrační foto

Další půjčka pro aerolinky Alitalia? Italská vláda patrně naštve Brusel

Italská vláda dá ztrátovým aerolinkám Alitalia další půjčku, tentokrát 400 milionů eur (10,2 miliardy Kč). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva obeznámené zdroje. Minulý čtvrtek vypršel několikrát posunutý termín pro podání závazné nabídky na zadluženou leteckou společnost, skupina zájemců z transakce vycouvala.

Více souvisejících

Alitalia stávka Itálie letadla, letectví Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy