Aerolinky Lauda zavřou centrálu ve Vídni, zanikne přes 300 pracovních míst

Rakouské aerolinky Lauda, které jsou dceřinou firmou irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair, zavřou k 29. květnu centrálu na letišti ve Vídni. Zanikne tak více než 300 pracovních míst. Firma, kterou založil bývalý závodník formule 1 Niki Lauda, dnes oznámila, že se nedohodla s odbory na nové tarifní smlouvě.

Odbory Vida nesouhlasily s návrhem aerolinek, který počítal s výrazným snížením mezd některých zaměstnanců. Vídeň je pro aerolinky Lauda zdaleka největší základnou, firma nyní disponuje 26 letadly, uvedla agentura DPA. Letadla ale teď musejí kvůli pandemii způsobené koronavirem zůstávat na zemi.

Ředitelé rakouského podniku Andreas Gruber a David O'Brien dnes odbory obvinili, že svou neochotou dohodnout se "zničily přes 300 dobře placených pracovních míst". Odborová organizace dříve označila Ryanair a rakouskou hospodářskou komoru (WKÖ) za "hrobaře mezd, z nichž se dá žít". Komora se přitom vyjádřila pro podpis nové pracovní smlouvy.

Podle nové smlouvy měl začínající člen palubního personálu ročně vydělávat 24.450 eur (asi 667.000 Kč) a pilot zhruba 117.000 eur (3,2 milionu Kč), uvedla letecká společnost.

Ryanair koupil firmu Lauda v roce 2018. Šéf irského podniku Michael O'Leary uvedl, že zbylé letecké základny Laudy ve Stuttgartu, Düsseldorfu a v Palmě de Mallorca plánuje ponechat v provozu.

Související

Více souvisejících

Lauda Air Vídeň, Rakousko letadla, letectví Ekonomika RyanAir

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy