Agentura Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu Francie

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti Francie z pozitivního na stabilní. Signalizovala tak, že zlepšení ratingové známky ze současného stupně Aa2 v dohledné době nechystá. Agentura svůj krok zdůvodnila nedostatečným opatření k zajištění zřetelně sestupného trendu v poměru francouzského dluhu k výkonu ekonomiky.

Finanční pozice Francie se podle Moody's nezlepší v takovém rozsahu, jak agentura předpokládala, když Francii v květnu 2018 pozitivní výhled ratingu přiznala.

Francouzská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku překvapivě klesla o 0,1 procenta, hospodářskou aktivitu zasáhly zejména rozsáhlé protesty proti penzijní reformě. Podle Moody's není vzhledem k přetrvávajícímu sociálnímu napětí pravděpodobné, že by francouzská vláda ve zbývajícím funkčním období dokázala dosáhnout svých rozpočtových cílů.

Agentura ale zároveň uvedla, že veřejný dluh Francie je navzdory vysoké úrovni udržitelný a že pravděpodobně udržitelný zůstane i v případě, že centrální banky začnou zvyšovat úrokové sazby. Dodala, že Francie je velmi málo citlivá na politické či externí šoky.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Související

Více souvisejících

Moody´s ratingy od agentur Francie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy