Airbus se kvůli koronaviru a propouštění propadl do ztráty

Evropský výrobce letadel Airbus se kvůli koronavirové krizi a plánovému zrušení 15.000 pracovních míst propadl ve třetím čtvrtletí do ztráty 767 milionů eur (21 miliard Kč). Ve stejném období loni firma naopak vykázala zisk, a to 989 milionů eur. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Tržby se meziročně snížily o 27 procent na 11,2 miliardy eur (307,2 miliardy Kč). Provozní zisk bez mimořádných nákladů klesl o 49 procent na 820 milionů eur. Překonal však odhady analytiků, kteří čekali provozní zisk 708 milionů eur.

Airbus reports Nine-month (9m) 2020 results?Revenues €30.2 billion?EBIT Adjusted €-0.1 billion?Q3 FCF before M&A and Customer Financing: €+0.6 billion?Read more https://t.co/8BC2S5K2MN#AirbusResults

— Airbus PRESS (@AirbusPRESS) October 29, 2020

Firma kvůli restrukturalizaci zaúčtovala mimořádné náklady 1,2 miliardy eur. Podařilo se jí ale udržet pod kontrolou odliv hotovosti, protože snížila rozdíl mezi výrobou a odbytem letadel. Nicméně oznámení přichází v době, kdy Francie a Německo, kde má Airbus hlavní výrobní závody, oznámily nová omezení s cílem zastavit růst počtu nově nakažených koronavirem.

Pandemie nemoci covid-19 paralyzovala leteckou dopravu a letecké společnosti teď mají k dispozici více letadel než potřebují. Aerolinky také ve snaze co nejvíce ušetřit přistupují k odkladu či rušení objednávek. Airbus za devět měsíců dodal zákazníkům 341 letadel, o 40 procent méně než loni.

Společnost letos získala objednávky na 379 letadel, po odečtení zrušených objednávek však má čisté objednávky pouze na 300 letadel. Za celý loňský rok získal Airbus v čistém vyjádření 768 objednávek.

Související

Airbus, ilustrační fotografie.

Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně

Evropský výrobce letecké techniky Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně. Druhou výrobní linku pro letadla A320 zprovozní ve druhé polovině roku 2025 v Tchien-ťinu. Šéf Airbusu Guillaume Faury dnes podle agentury AFP podepsal příslušnou smlouvu v Pekingu, kde je na oficiální návštěvě francouzský prezident Emmanuel Macron.

Více souvisejících

airbus Ekonomika letadla, letectví propouštění

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy