Airbus se ve 2. čtvrtletí propadl do ztráty, kvůli koronavirové krizi

Evropský výrobce letecké techniky Airbus Group v letošním druhém čtvrtletí vykázal čistou ztrátu 1,44 miliardy eur (téměř 38 miliard Kč) po zisku 1,16 miliardy eur před rokem. Oznámila to dnes firma, která se potýká s negativními dopady koronavirové krize na letecký průmysl.

Tržby společnosti Airbus se meziročně propadly o 55 procent na 8,317 miliardy eur. "Dopad covidu-19 na naše finanční výsledky je ve druhém čtvrtletí velmi zřetelný," uvedl šéf podniku Guillaume Faury. "Upravili jsme své aktivity, abychom dokázali čelit novým podmínkám na trhu," dodal.

Our H1 results clearly show the impact of COVID-19 on #Airbus, with aircraft deliveries down 50%. The situation remains difficult and uncertain but with the decisions we have taken, we believe we are prepared to navigate these challenging times in our industry. https://t.co/8Gve2IUXEo

— Guillaume Faury (@GuillaumeFaury) July 30, 2020

Firma již koncem června oznámila, že během jednoho roku zruší zhruba 15.000 pracovních míst. To odpovídá více než deseti procentům její celkové pracovní síly. Opatření se bude týkat zejména Německa a Francie. V dnešní výsledkové zprávě uvedla, že přikročila k dalšímu snížení výroby letadel A350, a to na pět z šesti strojů měsíčně.

Koronavirová krize vedla k drastickému omezení letecké dopravy, což snížilo poptávku po nových letadlech. Společnost Airbus minulý měsíc upozornila, že s návratem letecké přepravy na úrovně z období před příchodem koronavirové krize nepočítá dříve než v roce 2023. Varovala dokonce, že k tomuto návratu by mohlo dojít až v roce 2025.

Související

Airbus, ilustrační fotografie.

Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně

Evropský výrobce letecké techniky Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně. Druhou výrobní linku pro letadla A320 zprovozní ve druhé polovině roku 2025 v Tchien-ťinu. Šéf Airbusu Guillaume Faury dnes podle agentury AFP podepsal příslušnou smlouvu v Pekingu, kde je na oficiální návštěvě francouzský prezident Emmanuel Macron.

Více souvisejících

airbus Ekonomika letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 24 minutami

Aktualizováno před 33 minutami

před 40 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy