AstraZeneca expanduje. Za miliardy dolarů hodlá koupit farmaceutickou firmu Alexion

Britská farmaceutická firma AstraZeneca kupuje za 39 miliard USD (téměř 849 miliard Kč) amerického výrobce léků Alexion Pharmaceuticals. Akvizicí chce posílit svoji pozici v oblasti imunologie a vzácných onemocnění, uvedla agentura Reuters.

AstraZeneca patří mezi firmy, které vyvíjejí vakcínu proti covidu-19. Akvizice se uskuteční částečně v hotovosti a částečně v akciích. Dohodu již schválily správní rady obou firem, hlasovat o ní budou ještě akcionáři a povolit ji musí regulační úřady. Spojení by mohlo být dokončeno ve třetím čtvrtletí 2021.

In acquiring @AlexionPharma, we’ll enhance our presence in immunology, rare diseases and precision medicines to drive innovation that delivers life-changing medicines to patients - Pascal Soriot, CEO $AZN $ALXN pic.twitter.com/BwaTaMH5Q2

— AstraZeneca (@AstraZeneca) December 12, 2020

Akciím společnosti Alexion se v posledních letech příliš nedařilo a jejich výkonnost naznačovala, že by se firma mohla stát cílem převzetí. Investiční fond Elliott Management, který poprvé investoval do Alexionu v roce 2017, již několik měsíců na firmu tlačil, aby si našla kupce.

AstraZeneca chce převzetím Alexionu rozšířit nabídku svých léků, která je v poslední době zaměřena hlavně na léky na rakovinu. Dostane se také do jedné z nejdynamičtějších oblastí farmaceutického průmyslu, kterým je trh s léky na vzácná onemocnění. Alexion je jedním z předních prodejců léků na vzácná onemocnění. Jeho nejprodávanější produkt Soliris léčí vzácné onemocnění krvetvorby, které se jmenuje paroxysmální noční hemoglobinurie.

Léky na vzácná onemocnění jsou pro výrobce atraktivní, protože nepotřebují velkou prodejní sílu a mohou si za ně účtovat vysoké částky, které jsou zdravotní pojišťovny obvykle ochotné platit, protože mají jen několik málo pacientů vyžadujících tuto léčbu, uvedl list The Wall Street Journal. Na tento trh v posledních letech vstoupily i jiné firmy. V roce 2018 se Takeda Pharmaceutical dohodla na koupi firmy Shire za 62 miliard USD a v roce 2017 Johnson & Johnson oznámil koupi firmy Actelion za 30 miliard USD.

AstraZeneca vyvinula společně s Oxfordskou univerzitou vakcínu proti covidu-19, kterou hodnotí britské a kanadské regulační orgány. Konkurenční vakcína firem Pfizer a BioNTech již získala povolení pro nouzové použití v USA. Slibné výsledky má také vakcína americké biotechnologické společnosti Moderna.

Související

Více souvisejících

AstraZeneca Ekonomika Velká Británie farmaceutické firmy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy