Automobilce PSA klesl odbyt, v Evropě firma čeká propad trhu

Francouzské automobilce PSA v prvním čtvrtletí meziročně klesl odbyt o 29 procent na 627.000 vozů. Firma se podobně jako její konkurenti potýká s negativními dopady koronavirové krize. Podnik dnes předpověděl, že evropský automobilový trh se v letošním roce propadne o 25 procent.

Celkové příjmy podniku v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 15,6 procenta na 15,179 miliardy eur (zhruba 417 miliard Kč). PSA vlastní značky Peugeot a Citroën a v roce 2017 koupila od amerického koncernu General Motors automobilku Opel-Vauxhall.

Finanční ředitel PSA Philippe de Rovira uvedl, že firma si zajistila potřebnou likviditu a výrazně snížila náklady. "Nyní se skupina plně soustředí na přípravu na oživení v chaotickém ekonomickém prostředí," dodal. Podle agentury Reuters nyní PSA jedná s odbory o obnovování výroby ve svých francouzských továrnách.

Automobilka dnes rovněž předpověděla, že letos očekává desetiprocentní pokles čínského automobilového trhu, který je největší na světě. V Rusku očekává propad trhu o 20 procent a v Latinské Americe o 25 procent.

Související

Fiat, ilustrační foto

Fúzi Fiat Chrysler a PSA už schválili akcionáři obou automobilek

Spojení italsko-americké automobilky Fiat Chrysler (FCA) s francouzským konkurentem PSA už schválili akcionáři obou podniků. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Fúze v hodnotě 52 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč) vytvoří čtvrtého největšího výrobce aut na světě.
Fiat, ilustrační foto

Fiat Chrysler a PSA se mohou spojit, nový gigant ponese název Stellantis

Evropská komise (EK) dnes schválila spojení italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francouzským konkurentem PSA. Fúze v hodnotě 38 miliard dolarů (zhruba 823 miliard Kč) vytvoří čtvrtého největšího výrobce aut na světě, který ponese jméno Stellantis, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

PSA Group automobilový průmysl prodej aut Ekonomika citroën

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy