Automobilky Fiat a PSA čeká kvůli plánu fúze vyšetřování, ústupky odmítly

Automobilky Fiat Chrysler a PSA čeká vleklé vyšetřování. Podle zdrojů agentury Reuters totiž odmítly nabídnout ústupky, díky kterým by jim evropské antimonopolní orgány povolily plánovanou fúzi za 50 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu Kč). Francouzský výrobce automobilů Peugeot chce s italsko-americkou automobilkou vytvořit čtvrtého největšího výrobce aut na světě.

Akcie obou automobilek na zprávu zareagovaly výrazným poklesem. Zatímco Fiat Chrysler Automobiles (FCA) na burze v Miláně dopoledne odepisoval skoro pět procent, akcie PSA na burze v Paříži vykazovaly pokles asi o 4,5 procenta.

Obě automobilky byly minulý týden upozorněny, že jejich vysoký podíl na trhu menších dodávek vzbuzuje u regulátorů obavy, upozorňují další zdroje Reuters.

Automobilky měly do středy čas na to, aby navrhly ústupky, což ale podle zdrojů neudělaly. To znamená, že Evropská komise (EK) automaticky zahájí čtyřměsíční vyšetřování, až 17. června dokončí předběžné zkoumání. Komise v EU plní roli antimonopolního orgánu, ke zprávě zdrojů Reuters se odmítla vyjádřit. Komentář odmítly také obě automobilky.

"Je to obrovská a komplikovaná transakce. My víme, jak vše funguje, a proto jsme věděli, že jednou z možností je i komplexní vyšetřování. Což mimochodem nezpůsobí žádné zpoždění v harmonogramu, který pro fúzi máme," poznamenal jeden ze zdrojů. Jiný zdroj řekl, že pokud evropští regulátoři mají z dopadů fúze obavy, měli by je sepsat a předložit. Firmy chtějí fúzi dokončit v prvním čtvrtletí příštího roku.

Související

Fiat, ilustrační foto

Fúzi Fiat Chrysler a PSA už schválili akcionáři obou automobilek

Spojení italsko-americké automobilky Fiat Chrysler (FCA) s francouzským konkurentem PSA už schválili akcionáři obou podniků. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Fúze v hodnotě 52 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč) vytvoří čtvrtého největšího výrobce aut na světě.
Fiat, ilustrační foto

Fiat Chrysler a PSA se mohou spojit, nový gigant ponese název Stellantis

Evropská komise (EK) dnes schválila spojení italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francouzským konkurentem PSA. Fúze v hodnotě 38 miliard dolarů (zhruba 823 miliard Kč) vytvoří čtvrtého největšího výrobce aut na světě, který ponese jméno Stellantis, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

PSA Group Fiat Chrysler (FCA) automobilový průmysl Ekonomika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy