Bělorusko podle médií žádá Rusko o odklad splátek půjček

Běloruská vláda žádá Rusko o finanční pomoc. Bělorusko nejen že nemá z čeho vyplácet peníze na důchody, ale nemá ani na splátky zahraničního dluhu. Vede proto jednání s ruskými bankami o refinancování půjček, které si u nich vzalo, informoval podle webu listu Rzeczpospolita běloruský ministr financí Juryj Seliverstau.

Minsk letos musí zahraničním věřitelům zaplatit 3,6 miliardy dolarů (79,9 miliardy korun) na úrocích z půjček. Z nich dvě miliardy dolarů kabinet uhradil vydáním eurových dluhopisů počátkem léta. Na zbylé 1,6 miliardy se vláda nyní snaží u ruských bank získat odklad splátek.

Bělorusko se během 26 let vlády Alexandra Lukašenka zadlužovalo stále více. A protože nechtělo uskutečnit reformy, jak to po něm žádal Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka (SB), obě instituce mu další podporu odepřely. Zůstalo Rusko, ale i jemu se chtělo sousedovi půjčovat čím dál méně. Loni se obě země nedohodly na prodloužení splácení půjčky na výstavbu atomové elektrárny poblíž bělorusko-litevské hranice.

Nyní se finanční situace běloruského režimu zhoršuje. Běloruský rubl je podle webu finanz.ru vůči euru nejslabší v historii a vůči dolaru k tomu má jen krůček. Díra v rozpočtu činí tři až čtyři miliardy rublů, a pro výplaty důchodů a platů státních zaměstnanců tak bude potřeba sáhnout do nevelkých rezerv.

Ty činí ve zlatě a v zahraničních měnách devět miliard dolarů. Zahraniční dluh Běloruska se přitom vyšplhal na 39,5 miliardy dolarů. Jak podotýká polský deník Rzeczpospolita, Minsk se nejen kvůli pandemii a probíhajícím stávkám nemůže spolehnout na větší vývoz. Země už léta mnoho zboží dováží; loni sice utržila za vývoz 41,9 miliardy dolarů, ale za dovezené zboží zaplatila 42,2 miliardy.

Státní dluh Běloruska nyní činí zhruba 43 procent hrubého domácího produktu (HDP). Bělorusko má přes 90 procent dluhu v cizí měně, takže státní finance trpí, když běloruský rubl klesá.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý vyjádřil ochotu pomoci Bělorusku finančně. Moskva je podle něj ochotna zvážit refinancování běloruského dluhu, pokud o to bude požádána.

Související

Alexandr Lukašenko

Lukašenko hází Rusům vidle do verze s ukrajinskou stopou v případu teroru u Moskvy

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvedl informace, které jsou v rozporu s tvrzeními ruských představitelů v čele s Vladimirem Putinem, podle nichž teroristé z koncertní síně u Moskvy po útoku prchali na Ukrajinu. Lukašenko tvrdí, že pachatelé měli nejprve namířeno do Běloruska, kam by se ale nedostali kvůli zpřísněným bezpečnostním opatřením. 

Více souvisejících

Bělorusko Rusko Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy