Bez letadel mohou zaniknout miliony pracovních míst, varuje šéf Heathrow

V Británii by mohly zaniknout stovky tisíc až miliony pracovních míst, pokud se kvůli karanténním opatřením rychle neobnoví letecká doprava. Řekl to dnes šéf londýnského letiště Heathrow. Podobně se vyjádřil i šéf letecké společnost easyJet, zatímco šéf aerolinek Ryanair prohlásil, že jeho letadla budou létat dál, i v době karanténních opatření. Ta zároveň označil za "blbost".

Británie ode dneška zavedla 14denní karanténu pro cestující ze zahraničí. A to navzdory varování ze strany velkých britských aerolinek, které tvrdí, že takový krok zdecimuje domácí turistiku a bude mít neblahé dopady i na export.

"Takhle jako země nemůžeme pokračovat," řekl televizi Sky News šéf letiště Heathrow John Holland-Kaye. "Musíme začít plánovat znovuotevření hranic. Pokud letectví znovu rychle nezprovozníme, a to velmi bezpečným způsobem, pak v Británii přijdeme o stovky tisíc, ne-li o miliony pracovních míst. A to v době, kdy musíme ekonomiku znovu postavit," dodal šéf nejrušnějšího letiště v Británii.

Na případné ztráty pracovních míst upozornil i šéf britské nízkonákladové letecké společnosti easyJet Johan Lundgren. Firma by k dalšímu propouštění podle něj musela sáhnout, jestliže země bude chtít přísná karanténní opatření zachovat delší dobu. Společnost easyJet už dříve oznámila, že kvůli dopadům koronaviru zruší 4500 míst, což je zhruba 30 procent pracovní síly.

"Toho se obávám," řekl Lundgren na dotaz televize Sky News, zda budou ztráty pracovních míst výraznější za situace, kdy se karanténní opatření udrží delší dobu. "Dokud se to nezmění, tak si myslím a mám obavy, že odvětví letecké dopravy, jak je tady v Británii známe, nezůstane nedotčeno," řekl.

Radikálnější postoj vůči přísným karanténním opatřením zaujal šéf irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair Michael O'Leary. Žádné lety do Británie ani v opačném směru totiž rušit nehodlá, protože tisíce obyvatel Spojeného království si podle něj i nadále rezervují lety na dovolenou. Ryanair je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě, do Londýna létá i z Prahy.

I kdyby karanténa zůstala v platnosti i v červenci a srpnu, Ryanair lety rušit nehodlá. "Ne, protože letadla ve směru z Británie už jsou plná. Britové tu karanténu ignorují, oni vědí, že je to blbost," řekl O'Leary. "Ryanair od 1. července, od druhého, od třetího a od každého následujícího dne provozuje asi 1000 letů do míst po celém Portugalsku, Španělsku, Itálii či Řecku," doplnil O'Leary.

Kvůli pandemii způsobené šířením nového typu koronaviru letecké společnosti v březnu vzhledem k propadu poptávky odstavily většinu či všechna letadla. Šéfové aerolinek ale doufali, že provoz budou schopni obnovit od července, a že tak zachrání převážnou část rušné letní sezony, kdy turistický sektor vydělává nejvíce. Kvůli postoji britských úřadů a 14denní karanténě se teď chtějí velké britské aerolinky s britskou vládou soudit.

Související

orkán Sabine (únor 2020) v Německu

Orkán Sabine devastuje Evropu. Udeřil rychlostí 144 km/h, kolabuje doprava

Orkán Ciara, který se během dneška přežene přes Evropu, ráno zasáhl pobřeží Británie. Tamní meteorologové kvůli silné bouři vydali varování před záplavami, zrušen byl provoz některých trajektů a vlaků. Narušen je i provoz letišť, včetně londýnského Heathrow, píše agentura AP. Německo, které bouři pojmenovalo Sabine, v přípravě na vítr o síle podobné hurikánu rovněž zrušilo některé vlaky a lety. Omezení letecké dopravy se dotklo i pražského letiště Václava Havla, kvůli počasí je zrušený let z Amsterdamu.

Více souvisejících

Letiště Heathrow (Londýn) EasyJet RyanAir Ekonomika Velká Británie letadla, letectví Michael O'Leary (Ryanair)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy