BMW kvůli koronaviru na čtyři týdny zastaví výrobu v Evropě

Německá automobilka BMW kvůli koronaviru na více než čtyři týdny zastaví výrobu ve všech svých evropských závodech. Informoval o tom dnes šéf podniku Oliver Zipse. Dočasné zastavení produkce oznámila i automobilka Porsche. Obě firmy tak učinily podobný krok jako koncern Volkswagen, který své evropské závody, včetně těch českých, uzavírá na dva až tři týdny.

"Ode dneška uzavíráme naše evropské automobilové závody a závod Rosslyn v Jihoafrické republice. Přerušení produkce je zatím plánováno do 19. dubna," řekl dnes Zipse v Mnichově. Rozhodnutí automobilky zdůvodnil očekávaným výrazným poklesem poptávky po autech na všech důležitých trzích. "Objem naší produkce přizpůsobujeme flexibilně poptávce," podotkl.

Stay healthy and safe.#COVID19 #FlattenTheCurve #stayhealthy #Staysafe pic.twitter.com/iwN019iO9e

— BMW Group (@BMWGroup) March 18, 2020

Porsche výrobu v továrnách v Lipsku a Zuffenhausenu zastaví od soboty, a to nejprve na dva týdny. V první řadě je podle automobilky za krokem snaha chránit zaměstnance, roli ale hraje i to, že se v dodavatelských řetězcích objevují problémy.

Přerušení či omezení výroby v Evropě oznámily vedle BMW, Volkswagenu a několika jeho dceřiných firem včetně Škody, Audi a Porsche také koncern Daimler či automobilka Ford.

Související

BMW Group v Sokolově v České republice slavnostně otevřela svůj nový testovací a vývojový polygon – Future Mobility Development Center (FMDC) Prohlédněte si galerii

BMW otevřelo v Česku největší svůj testovací areál na světě o rozloze 600 hektarů + FOTO

V Sokolově v České republice BMW Group koncem července slavnostně otevřelo svůj nový vývojový a testovací komplex s názvem Future Mobility Development Center (FMDC). Během této události byl slavnostně zahájen provoz testovacího areálu, který bude sloužit pro vývoj a testování plně automatizovaných řídících systémů, sdělila automobilka v tiskové zprávě.

Více souvisejících

BMW Německo Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 9 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy