Boj s obezitou: Británie zakáže slevové akce na nezdravé potraviny

Británie zakáže slevové akce na potraviny s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru a také slazené bezedné nápoje v restauracích. Vláda se tak rozhodla kvůli rostoucímu počtu obézních Britů. Opatření začne platit v dubnu 2022, informují britská média.

Nedávný průzkum ukázal, že 63 procent dospělých trpí v Británii nadváhou nebo obezitou. Na konci základní školy má nadbytečná kila každé třetí dítě.

Británii vyjde každý rok léčba nemocí spojených s nadváhou na šest miliard liber (zhruba 174 miliard Kč). V posledních měsících se navíc prokázalo, že nadváha zhoršuje také průběh nemoci covid-19 a riziko úmrtí, uvedla vláda v prohlášení citovaném agenturou Bloomberg.

Slevové akce typu "druhý výrobek zdarma" nebo "tři za cenu dvou" budou zakázané ve velkých a středně velkých obchodech. Výjimku ze zákazu mají specializované obchody jako čokoládovny. Zákon také stanoví, kde přesně v obchodech smí být nezdravé jídlo vystaveno. Zmizí tak například z regálů přímo u pokladen, u vchodů do obchodu nebo z čel uliček.

"Vytvořit prostředí, které pomáhá každému jíst pravidelněji zdravější potraviny, je zásadní pro zlepšení zdraví národa," uvedla náměstkyně pro zdravotnictví Jo Churchillová.

Premiér Boris Johnson dříve uvedl, že jeho někdejší hospitalizace s covidem-19 měla spojitost i s nadváhou. Rozhodl se proto přehodnotit svůj dřívější "libertariánský" postoj ke stravování a veřejnému zdraví, připomíná Bloomberg.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo Obchody Velká Británie Ekonomika obezita, nadváha, hubnutí Boris Johnson zdraví slevy

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy