Boris Johnson chce zahájit obchodní jednání s USA do dvou týdnů

Britský premiér Boris Johnson je připraven zahájit jednání o obchodní smlouvě se Spojenými státy do dvou týdnů. V neděli to napsal server The Telegraph, podle nějž je tento krok pokusem, jak zesílit tlak na Evropskou unii. Někteří unijní představitelé totiž zpochybňují možnost, že by obdobná smlouva s EU mohla být dohodnuta před koncem letošního roku.

Příští týden, přesněji 2. března, chce Johnson podle The Telegraph zveřejnit mantinely, ve kterých se rozhovory budou pohybovat, takzvané red lines. Podle serveru se tak britská vláda vyhradí například proti požadavku Spojených států umožnit americkým farmaceutickým společnostem větší přístup na britský trh.

Johnson by se měl setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v červnu. Trump už dříve uvedl, že je přesvědčen, že Británie a Spojené státy po brexitu budou mít kvalitní obchodní dohodu. Její uzavření by podle něj mohlo být rychlé, ačkoli většina obchodních dohod se dojednává roky.

Vývoz z USA do Británie se ve finančním roce do konce loňského dubna zvýšil o 14 procent na 78,27 miliardy liber (zhruba 2,3 bilionu Kč). Spojené státy tak v uplynulém finančním roce poprvé od začátku tohoto století vystřídaly Německo na pozici největšího exportéra do Británie.

Spojené království na konci ledna opustilo Evropskou unii, Londýn proto rozvíjí obchodní svazky mimo Evropu. V druhé polovině ledna uzavřel 11 obchodních dohod s africkými zeměmi v hodnotě šesti miliard liber (přes 176 miliard Kč). Británie bude v přechodném období do konce roku součástí celní unie a jednotného evropského trhu.

Související

Více souvisejících

Boris Johnson Velká Británie USA (Spojené státy americké) Donald Trump Brexit EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy