Boris Johnson chce zahájit obchodní jednání s USA do dvou týdnů

Britský premiér Boris Johnson je připraven zahájit jednání o obchodní smlouvě se Spojenými státy do dvou týdnů. V neděli to napsal server The Telegraph, podle nějž je tento krok pokusem, jak zesílit tlak na Evropskou unii. Někteří unijní představitelé totiž zpochybňují možnost, že by obdobná smlouva s EU mohla být dohodnuta před koncem letošního roku.

Příští týden, přesněji 2. března, chce Johnson podle The Telegraph zveřejnit mantinely, ve kterých se rozhovory budou pohybovat, takzvané red lines. Podle serveru se tak britská vláda vyhradí například proti požadavku Spojených států umožnit americkým farmaceutickým společnostem větší přístup na britský trh.

Johnson by se měl setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v červnu. Trump už dříve uvedl, že je přesvědčen, že Británie a Spojené státy po brexitu budou mít kvalitní obchodní dohodu. Její uzavření by podle něj mohlo být rychlé, ačkoli většina obchodních dohod se dojednává roky.

Vývoz z USA do Británie se ve finančním roce do konce loňského dubna zvýšil o 14 procent na 78,27 miliardy liber (zhruba 2,3 bilionu Kč). Spojené státy tak v uplynulém finančním roce poprvé od začátku tohoto století vystřídaly Německo na pozici největšího exportéra do Británie.

Spojené království na konci ledna opustilo Evropskou unii, Londýn proto rozvíjí obchodní svazky mimo Evropu. V druhé polovině ledna uzavřel 11 obchodních dohod s africkými zeměmi v hodnotě šesti miliard liber (přes 176 miliard Kč). Británie bude v přechodném období do konce roku součástí celní unie a jednotného evropského trhu.

Související

Více souvisejících

Boris Johnson Velká Británie USA (Spojené státy americké) Donald Trump Brexit EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy